Burgerschap en Werkagenda

Wat draagt het Expertisepunt Burgerschap bij aan de doelstellingen van de Werkagenda van de MBO Raad? Het thema ‘Samen Werken aan Talent’  past goed bij Burgerschap. Op deze pagina laten we zien hoe het Expertisepunt Burgerschap bijdraagt aan de doelstellingen van de werkagenda mbo 2023-2027. Een volledig overzicht vanuit de Kennis- en Expertisepunten bij de MBO Raad en hun thema’s die aansluiten op de doelstellingen in de werkagenda vind je via de button.

Naar het overzicht
Afbeelding over

Vanuit het Expertisepunt Burgerschap zetten wij in op de volgende twee doelstellingen:

Doelstelling 1.1.
We dragen bij aan het gelijkwaardig behandelen van alle studenten in Nederland.

  • Goed burgerschapsonderwijs zorgt voor meer aansluitingsmogelijkheden van mbo-studenten in de samenleving: om aan te haken, mee te doen en erbij te horen. Vanuit het Expertisepunt Burgerschap wordt het lerend netwerk MDT (Maatschappelijke Dienststijd) ondersteund. Door deelname aan deze trajecten laten studenten zien waartoe ze allemaal in staat zijn. Door te argumenteren, zichzelf te profileren en actief iets te betekenen in de maatschappij krijgen zij een stem die gehoord wordt.Kijk hiervoor op: Onderwijs — Maatschappelijke Diensttijd (doemeemetmdt.nl)

Naar het overzicht

Doelstelling 3.2.
Burgerschapsonderwijs draagt bij aan de algemene vorming van de student, bijvoorbeeld door ondersteuning bij het versterken van  maatschappelijke, sociale en kritische denkvaardigheden.

  • Het Expertisepunt Burgerschap deelt actuele informatie, tips en inspiratie over het vormgeven van burgerschapsonderwijs in het mbo. Dit gebeurt door het actueel houden van deze website en het versturen van nieuwsbrieven, het organiseren van (online) bijeenkomsten en conferenties en de inzet van adviseurs burgerschap die scholen voorzien van advies op maat bij allerlei vraagstukken rondom burgerschap.
  • Met de ontworpen online tool ‘Zelfevaluatie Burgerschap’ kunnen docenten reflecteren op de manier waarop zij hun burgerschapsonderwijs vormgeven. De tool is aangepast aan de vijf verenigingsafspraken  en Burgerschap van de MBO Raad.
  • De versterking van kwalitatief burgerschapsonderwijs wordt bevorderd door het volgen van de leergang burgerschap. Docenten krijgen de kans om hun expertise te verdiepen, hun onderwijsmethoden te verfijnen en een solide professionele identiteit rondom burgerschapsvorming te vormen. Ga naar: Leergang Burgerschap

Bekijk alles in onderstaande overzicht:

Naar het overzicht

Naar de werkagenda:

Bekijk de hele werkagenda via onderstaande button:

Naar de werkagenda

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*