Aandacht voor de Tweede Kamerverkiezing 2023

25 oktober 2023

Op woensdag 22 november 2023 is de Tweede Kamerverkiezing. Hoe kun je hier aandacht aan besteden in je klas? Hoe kun je jouw leerlingen aanmoedigen om hierover na te denken en in de toekomst deel te nemen aan verkiezingen? Er zijn twee cruciale aspecten die aandacht verdienen. Allereerst toont onderzoek aan dat discussiëren over de keuze om wel of niet te stemmen relevant is voor de betrokkenheid van jongeren en hen kan aanzetten tot nadenken. Ten tweede kan het ontbreken van praktische informatie over hoe je moet stemmen een belemmering vormen, waardoor jongeren soms niet deelnemen aan verkiezingen. Het is daarom van groot belang om leerlingen praktische kennis over het stemproces bij te brengen.

  • ProDemos biedt verschillende activiteiten en materialen voor de Tweede Kamerverkiezing van 2023. Dit aanbod vullen zij in aanloop naar verkiezingsdag verder aan.
    Bekijk het aanbod hier.
  • Stichting Politieke Academie heeft door middel van Artificial Intelligence (ChatGPT en DALL·E 3) de verkiezingsprogramma’s van verschillende partijen omgezet naar één beeld. DALL·E 3 is een AI die beelden creëert uit tekstuele beschrijvingen. De resultaten kun je gebruiken als bijzonder lesmateriaal voor de aankomende verkiezingen: herken je de partijen of brengt het hun ideeën niet goed in beeld?
    Een aantal partijen ontbreekt nog, maar wordt komende tijd aangevuld.
    Bekijk de resultaten hier.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*