Aangescherpte wet burgerschapsonderwijs

01 oktober 2021

Burgerschapsonderwijs is sinds 2006 wettelijk verplicht voor het funderend onderwijs, maar de opdracht aan scholen is sinds 1 augustus 2021 aangescherpt. Deze wet heeft als doel dat alle scholen leerlingen kennis en respect bijbrengen over de basiswaarden van de democratische rechtsstaat.

Democratische rechtsstaat

In de wet staat vermeld dat leerlingen kennis moeten vergaren van de basiswaarden van de democratische rechtsstaat. Onder de basiswaarden vallen: vrijheid van meningsuiting, gelijkwaardigheid, begrip, verdraagzaamheid, afwijzen van onverdraagzaamheid, afwijzing van discriminatie, autonomie en verantwoordelijkheidsbesef. De schoolcultuur moet ook in overeenstemming zijn met deze waarden.

School als oefenplaats

Daarnaast staat in de wet vermeld dat de school een oefenplaats is. Hier oefenen de leerlingen met de vaardigheden die ze later nodig hebben om deel te kunnen nemen aan de samenleving. Leerlingen leren onder andere om naar elkaars mening te luisteren en daar respectvol op te reageren.

Meer informatie over de aangescherpte wet kan je vinden in het artikel van de Rijksoverheid en op de pagina Wet en Regelgeving.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*