Democratiegame Waterschapsverkiezingen

12 december 2022

Op 15 maart 2023 zijn de waterschapsverkiezingen. Maar hoe kunnen studenten weten wat er te kiezen valt, en wat een waterschap doet? De Unie van Waterschappen heeft samen met ProDemos de gratis interactieve Democratiegame ontwikkeld voor studenten in het mbo. Het lesprogramma biedt leerstof voor 2 lesuren van 45 minuten.

Docentenhandleiding of gastdocent

Docenten kunnen de game eenvoudig zelf begeleiden met behulp van de korte docentenhandleiding. Het is ook mogelijk om de game (kosteloos) te laten begeleiden door een medewerker van het waterschap, die daarbij ook een gastles over het waterschap kan geven. De gastlesgevers zijn eerder dit jaar getraind om de les en de gamebegeleiding te kunnen doen.

Hoe werkt de Democratiegame?

In de Democratiegame vormen studenten het bestuur van een waterschap. De studenten vormen daarvoor drie teams. Zij leren dat er veel verschillende belangen zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van wonen, waterveiligheid, natuur, recreatie, biodiversiteit, gezondheid en landbouw. Studenten leren dat het waterschapsbestuur keuzes maakt over het beheer van ons water en het geld dat daarvoor uitgegeven wordt. Ook leren onderhandelen ze met andere waterschappen om problemen op te kunnen lossen. Per team is een smartphone of tablet nodig in de les.

Aanmelden en informatie

Docenten kunnen de Democratiegame en het lespakket met de docentenhandleiding gratis aanvragen. Ga naar de links rechtsboven aan deze pagina voor meer informatie. Bij de aanvraag kun je aangeven of je een gastdocent wilt uitnodigen. Ook hieraan zijn geen kosten verbonden. In de downloads vind je de docentenhandleiding, de kaartenset die gebruikt wordt voor de Democratiegame en meer informatie over het werk van de waterschappen.

De lessen

De lessen starten met een inleiding over de waterschappen. De jongeren houden vervolgens waterschapsverkiezingen in hun klas en gaan hun waterschap besturen. Zij leren dat er veel verschillende belangen zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van wonen, waterveiligheid, natuur, recreatie, biodiversiteit, gezondheid en landbouw. Studenten leren dat het waterschapsbestuur keuzes maakt over het beheer van ons water en het geld dat daarvoor uitgegeven wordt. Ook leren onderhandelen ze met andere waterschappen om problemen op te kunnen lossen.

Wat doen waterschappen?

Waterschappen beschermen Nederland tegen overstromingen. Dat doen ze door het versterken van de dijken en door ruimte te maken voor rivieren. Waterschappen slaan water op in tijden van droogte en voeren water af als het veel regent. De waterschappen zorgen voor schoon water in sloten, rivieren, meren en beken. Onder andere door vervuilende stoffen uit het rioolwater te halen.

Verkiezingen waterschappen in 2023

Elke vier jaar zijn er waterschapsverkiezingen. Deze zijn tegelijk met de verkiezingen van de Provinciale Staten. Iedereen van 18 jaar of ouder mag op 15 maart 2023 stemmen voor een nieuw waterschapsbestuur.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*