Digitaal Burgerschap blijft geborgd binnen Kennispunt MBO Burgerschap

20 oktober 2022

Je bent als student óók burger in een digitale samenleving, en daarmee is digitaal burgerschap automatisch onderdeel van de algemene burgerschapsopdracht. Maar hoe bereid je als school je studenten voor op burgerschap in een digitaliserende samenleving? Met deze vraag heeft de werkgroep ‘Digitaal Burgerschap’ zich de afgelopen jaren bezig gehouden. De werkgroep heeft als doel scholen te ondersteunen bij het integreren van digitaal burgerschap in hun lesprogramma en in hun (burgerschaps)visie. Eind 2022 houdt de werkgroep op te bestaan, maar hun werk blijft geborgd. Check hun materiaal om digitaal burgerschap ook in jouw burgerschapsonderwijs te integreren.

  • Een stappenplan en checklist om digitaal burgerschap te integreren in je onderwijs
  • Lesmateriaal mbt digitaal burgerschap (link volgt?), waaronder een zeer bruikbare lessenreeks ontwikkeld door burgerschapsdocent en projectcoördinator Digitaal Burgerschap Marlies Blaauw van Noorderpoort
  • Een informatieve en zeer nuttige podcast over hoe je als school aan de slag kan met digitaal burgerschap (de Tjipcast)
  • Het Digitaal Moreel Kompas: een tool om digitaal burgerschap een plek te geven in je opleiding.
  • Samenwerking tussen de werkgroep Digitaal Burgerschap en de regionale bibliotheken waarin de krachten worden gebundeld om studenten zo goed mogelijk te kunnen onderwijzen in kritische digitaal burgerschap.

De voorzitter van de werkgroep, Jaap van Gils, blijft werkzaam binnen het Kennispunt MBO Burgerschap om de werkzaamheden van de werkgroep voort te kunnen zetten binnen het kennispunt. Heb je lesmateriaal met betrekking tot digitaal burgerschap dat je wilt delen, wil je in contact komen met de werkgroep of heb je ondersteuning nodig om digitaal burgerschap op jouw school op de kaart te zetten? Mail dan naar j.vangils@tcrmbo.nl.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*