Handreiking Boeiende Burgerschapslessen gepubliceerd

20 oktober 2022

Hoewel het belang van burgerschapsonderwijs in het mbo wordt gezien, ontbreekt het vaak aan inzicht in manieren waarop dit effectief vormgegeven kan worden. Hoe krijg je je studenten geboeid? Wat heb je nodig als docent om studenten te motiveren voor al die verschillende dimensies van burgerschap?

Samen met onderzoekers van het Kohnstamm Instituut onderzochten docenten van Aventus, het DaVinci College, ROC van Twente en ROC Noorderpoort hoe hun burgerschapslessen konden worden verbeterd en verder konden ontwikkelen. Op twee aspecten vonden ze aanwijzingen voor de effectiviteit van de lessen: de ontwikkeling in gemotiveerd gedrag en meer autonomie-ondersteuning en structuur. Het onderzoek resulteerde in een handreiking voor docenten met verwijzing naar voorbeeldlessen.

Handreiking:

In de handreiking worden tips en voorbeelden gegeven gebaseerd op theorie en praktijk naar aanleiding van de ontwikkelde lessen en het onderzoek naar effectiviteit.

Voorbeeldlessen:

In de handreiking wordt verwezen naar een aantal voorbeeldlessen die ontwikkeld zijn door de docenten van de deelnemende scholen. De lessen zijn ook beschikbaar gesteld op onze site:

Lessenserie voor entree-studenten over duurzaamheid (3 lessen)
Lessenserie voor niveau 3 en 4 over gezondheidshypes 
Workshop voor niveau 3 en 4: Kritische Denkvaardigheden 
Lessenserie voor niveau 3 en 4: 18+ en financieel volwassen (6-8 lessen)

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*