Impact Docent van het Jaar 2022

15 februari 2023

Tijdens de Young Impact Awards op 10 november 2022 reikte jongerenorganisatie Young Impact voor het eerst de prijs uit voor ‘Impact Docent van het Jaar’. Deze prijs is bedoeld om docenten die nét dat stapje extra zetten om jongeren maatschappelijk actiever te maken, een schouderklopje te geven. De winnaar van de eerste ‘Impact Docent van het Jaar’-award is Rabin Jagram, docent op het Corbulo College in Voorburg.

In 2020 kwam Rabin Jagram met Young Impact in contact. Hij wilde zijn leerlingen laten ervaren hoe het is om impact te maken, dus besloot hij het lesprogramma van Young Impact in te zetten. Na de workshops met de trainers gingen leerlingen vanuit hun kracht en talenten ontdekken hoe het is om een positieve impact te maken. De leerlingen waren enthousiast en gingen zich inzetten voor een ander. Dit inspireerde Rabin vervolgens om met een klein groepje leerlingen een jongerencommissie te vormen om allerlei activiteiten voor de school te organiseren.

Als docent Burgerschap vindt Rabin het belangrijk dat leerlingen participeren in de samenleving. Hij vindt dat iedere docent zijn leerlingen zou moeten aanmoedigen om iets te doen voor een ander. Daarnaast denkt hij dat alle docenten, ongeacht hun vak, hun leerlingen burgerschapsvaardigheden kunnen bijbrengen. School is een oefenplaats voor leerlingen en de docent speelt hierin een belangrijke rol. Docenten kunnen leerlingen inspireren en motiveren om verbinding te maken met hun omgeving.

Daarnaast is Rabin van mening dat wanneer je het burgerschapsonderwijs op school wil versterken, je leerlingen erbij moet betrekken. Ga het gesprek met de leerlingen aan en laat ze zelf nadenken en met ideeën komen. Op deze manier kunnen ze van een passieve houding naar een idee dat ze écht iets kunnen betekenen voor anderen. Als leerkracht heb je de taak om je leerlingen daarin te begeleiden en met anderen in contact te brengen.

Meer over deze dag kun je lezen op Impact Docent van het Jaar betrekt en inspireert leerlingen | PrimaOnderwijs

 

Young Impact

De Young Impact Awards werd georganiseerd door Young Impact. Jongerenorganisatie Young Impact werkt samen met docenten om de maatschappelijke betrokkenheid van jongeren te vergroten. Dit doen ze met activerende lesprogramma’s en activiteiten als Young Impact Day en de Young Impact Awards. Onderwijsprofessionals kunnen ook bij Young Impact terecht voor workshops over diversiteit en motivatie en de nodige tools voor zelfontwikkeling.

Meer weten? Kijk op www.youngimpact.nl.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*