LEF – Gastlessen over financiële redzaamheid studenten

26 maart 2023

Goed met geld omgaan is voor volwassenen al lastig, maar voor jongeren helemaal!

Studenten komen constant in de verleiding om hun geld uit te geven. En geld wordt steeds abstracter; kopen op afbetaling is een fluitje van een cent. Online gokken en speculeren met crypto’s is heel verleidelijk. Tel daarbij op dat deze tijd van extreme inflatie en energieprijzen die door het dak gaan jongeren heel onzeker maakt.

LEF (voluit Leven en Financiën) heeft al sinds 2010 ervaring met de ontwikkeling van financiële lesprogramma’s en werkt hierbij samen met een opleidingsdeskundige van het Nibud en een team van gastdocenten. Hun programma heeft als doel studenten te helpen en begeleiding bieden bij het maken van eigen keuzes op het gebied van geld. Het lesprogramma is niet gericht op ‘zenden’, maar stimuleert de studenten om zichzelf de juiste vragen te stellen en concrete doelen te bepalen.

De lessen worden aangeboden in drie modules, gericht als een concrete invulling binnen Loopbaan en Burgerschap. Maar de lessen passen ook goed bij de vakken Economie en Maatschappij. Ze sluiten het best aan bij niveau 3 en 4.
Binnen het lesprogramma wordt er onder andere aandacht besteed aan financiële competenties zoals: administratie, overzicht, (be)sparen, verleidingen, bewust aankopen, rechten en werk.

In de modules ‘Hoe krijg jij jouw geldzaken op orde?’, ‘Hoe geef jij jouw geld uit?’ en ‘Hoe kom jij aan geld? worden de jongeren financieel bewust van hun eigen financiële situatie en de invloed die ze daar zelf op hebben. De modules zijn als een geheel van drie te geven (per les meestal 90 minuten) of als losse les. In principe worden de modules op locatie aangeboden, maar het programma is ook online te organiseren.

Geïnteresseerd in een gastles van LEF?

of stuur een mail naar: mailto:info@lefnet.nl

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*