Nieuw jaarplan van JOBmbo | 2022-2023

20 oktober 2022

Achtergrond
Het bestuur van de Jongerenorganisatie beroepsonderwijs (JOBmbo) wisselt elk jaar aan het begin van de zomer. In de zomer werkt het nieuwe JOBmbo bestuur aan een jaarplan. Dit jaarplan geeft aan op welke thema’s JOB zich wil gaan inzetten het komende jaar.

Thema’s
Dit jaar kiest JOBmbo voor een indeling op basis van vijf hoofdthema’s: betaalbaar mbo, beter burgerschap, mentaal welzijn, medezeggenschap en mbo’ers zijn studenten. Ze maken hierbij een statement dat al deze thema’s bijdragen aan de gelijkwaardigheid van mbo-studenten aan studenten in het hoger onderwijs.

 1. Betaalbaar mbo
  In dit thema komen vooral schoolkosten en de vrijwillige bijdrage aan bod. Financiële toegankelijkheid is een belangrijke prioriteit voor JOB en daar horen ongebruikte leermiddelen en andere ‘onnodige’ schoolkosten niet bij.
 2. Beter burgerschapsonderwijs
  In dit thema gaat het over de inzet op burgerschap die JOBmbo heeft. Zij pakken de conclusies uit de Staat van het Onderwijs op om duidelijke kaders te scheppen voor docenten burgerschap. Het gevoel dat het niet goed gaat met het thema burgerschap komt ook door de resultaten uit eigen onderzoek, waar studenten burgerschap een 5,8 geven.
 3. Welzijn van de student
  Studentenwelzijn is een nieuw thema in het jaarplan van JOB. De aanleiding is de cijfers die uitkomen over het welzijn van studenten in het mbo. Het thema wordt in drie subthema’s onderverdeeld: stagediscriminatie, mentaal welzijn & sociale veiligheid en het subthema studenten met een ondersteuningsbehoefte. Dit zijn drie verschillende thema’s die volgens JOB samen onder de paraplu van studentenwelzijn hangen.
 4. Mbo’ers zijn studenten
  De gelijkwaardige positie van mbo-studenten ten opzichte van studenten in het hoger onderwijs is niet voltooid met de term ‘student’. Dit jaar is er al veel aandacht geweest voor de positie van mbo-studenten, zeker die in Utrecht. Drie dingen sprongen hieruit: 200 mbo-studenten liepen mee in de Utrechtse Introductieweek (UIT), 100 studenten kunnen sporten in het studentensportcomplex en door Utrechtse studenten van Nimeto werd een studentenvereniging opgericht. Aan de andere kant kwam ook in het nieuws dat mbo-studenten werden geweigerd bij een Utrechtse kroeg. JOB pakt deze goede en slechte voorbeelden op en onderneemt acties.
 5. Medezeggenschap
  Het bestaansrecht van JOB is uiteraard de vertegenwoordiging van de studentenraden die hun leden vormen. Ze zien al veel verbeteringen op het thema medezeggenschap maar het behoeft op een aantal punten verbetering volgens JOB. Zo kan de aansluiting bij het personeel van de school beter. Daarnaast stelt JOB terecht dat de studentenraad beter bekend moet worden bij studenten die niet deelnemen aan de formele medezeggenschap.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*