Oorlog in Oekraïne: Lesmateriaal en ondersteuning voor docenten

25 oktober 2022

Hoe bespreek je de oorlog in Oekraïne met je studenten? We zetten hulpmiddelen en lesmateriaal voor je op een rij.

Beschikbaar materiaal:

  • University Utrecht ontwikkelde samen met de website ‘TerInfo’ een lesbrief voor leraren in het po, vo en mbo met daarin handvatten om de oorlog in Oekraïne te bespreken. Bekijk de lesbrief hier.
  • Uitgeverij Deviant heeft een #Trendingles ontwikkeld om de oorlog in Oekraïne te bespreken tijdens burgerschapslessen. De les is hier te vinden.
  • Het Netwerk Filmeducatie geeft vier filmtips over Oekraïne. De films en documentaires kunnen helpen bij het duiden van de situatie in Oekraïne en helpen het gesprek te starten en ruimte te geven aan gevoelens, zorgen en meningen.
  • ProDemos heeft drie werkvormen ontwikkeld die je kan gebruiken als je de oorlog in Oekraïne wil bespreken in de klas. Klik hier voor meer informatie.
  • Het Netwerk Mediawijsheid geeft handvatten om mediawijs om te gaan met de oorlog in Oekraïne. Van nepnieuws herkennen en bespreken tot digitale veiligheid. Kijk hier voor meer informatie.

Nog meer…

Daarnaast hebben onze collega’s van de VO-raad lesmateriaal en andere ondersteuning verzameld die docenten kunnen helpen om de oorlog op een goede manier bespreekbaar te maken. Ook voor het mbo. Bekijk hun overzicht hier.

Ook Stichting School en Veiligheid besteed op deze pagina aandacht aan het gesprek in de klas over de situatie in Oekraïne.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*