Paarse Vrijdag

09 december 2022

Op vrijdag 9 december is het Paarse Vrijdag. De dag waarop scholen laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn, en dat niemand gepest of uitgesloten mag worden om wie die is. Op veel basis- en middelbare scholen is het dan feest; paarse versieringen, leerlingen en leraren dragen paarse kleding en er zijn leuke activiteiten.

Gender & Sexuality Alliance

Paarse Vrijdag is een actiedag van COC’s GSA (Gender & Sexuality Alliance) Netwerk. Door elk jaar op de 2e vrijdag in december de school paars te kleuren zet GSA zich in voor seksuele diversiteit en genderdiversiteit als norm. Op de middelbare school is Paarse Vrijdag al meer dan tien jaar een begrip. Op basisscholen wordt de dag nu voor de derde keer gevierd. Meer dan duizend scholen deden vorig jaar mee en besteedden zo aandacht aan diversiteit wat betreft gezinsvorm, genderstereotyperingen en rolpatronen. Centraal in de campagne van dit jaar staan de leerkrachten: zij vertellen door middel van een portrettenreeks wat hun persoonlijke motivatie is om mee toe doen met Paarse Vrijdag en geven tips over hoe je dit onderwerp bespreekbaar maakt in de klas.

Wet Burgerschap

De aangescherpte wet burgerschap richt zich heel specifiek op een veilig leerklimaat. Een positieve schoolcultuur waarin leerlingen zich veilig en geaccepteerd voelen, niet alleen ongeacht hun afkomst of politieke gezindheid, maar ook wat betreft hun seksuele gerichtheid en genderidentiteit. De vernieuwde wet ziet school als een oefenplaats voor de samenleving. School is daarom een goede plek om met diversiteit om te leren gaan.

Meedoen?

Wil je als school ook meedoen aan Paarse vrijdag? Voor meer informatie, tips en leuke (les)ideeën kan je terecht op de volgende websites:

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*