Project: Koloniale Sporen In Mijn Buurt

18 oktober 2022

STICHTING IN MIJN BUURT

Stichting In Mijn Buurt, bestaat uit verschillende onderdelen. Een daarvan is ‘Koloniale Sporen In Mijn Buurt’. Het project is een vervolg op het succes van ‘Oorlog In Mijn Buurt’ waar de stichting over een periode van ruim tien jaar, duizenden verhalen heeft verzameld van ouderen die de oorlog hebben meegemaakt. Studenten worden erfgoeddragers van de oorlogsverhalen van de ouderen die ze hebben ontmoet. Vandaag de dag zijn nog enkele overlevenden, maar de verhalen leven voort door het ‘leren door ontmoeting’.

THEMA KOLONIALE SPOREN

Passend bij deze periode is het actuele thema ‘Koloniale Sporen’. Het draagt maatschappelijk bij aan de begripsvorming als het gaat om ongelijkheid, discriminatie en institutioneel racisme. We kennen de geschiedenis niet zoals deze was en dat heeft tot gevolg dat we elkaar niet altijd even goed begrijpen.

De methodiek ‘leren door ontmoeting’ is een toepassing op de leer over ons koloniaal verleden. De lessen starten met het historisch kader, de feitelijke geschied overdracht uit die periode. Het wordt in perspectief gebracht door een verteller uit voormalig Nederlands-Indië, Suriname of voormalige Nederlandse Antillen.

Er volgen interview-lessen en speechcoaching, hierdoor leren studenten goede vragen te stellen. De studenten zullen met deze handvatten ouderen interviewen en het verhaal van de ouderen goed vastleggen. Het verhaal zullen ze in de ‘ik-vorm’ terugvertellen op een eindpresentatie.
Dit is voor studenten niet alleen leerzaam maar ook een prettige ‘succes ervaring’.

Dit project is inmiddels uitgerold in verschillende steden; Amsterdam, Eindhoven, Zaandam, Almere, Deventer, Haarlem, Groningen, Middelburg en Bergen.

Meer informatie >

Je kunt hier ook de verhalen lezen van de ouderen.

OVER KOLONIALE SPOREN

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*