Spoken Word – Amberley Bernabela

05 mei 2023

Op 19 april 2023 werd de conferentie ‘Focus op Burgerschap: kleur buiten de lijntjes’ gehouden voor leraren, schoolleiders en bestuurders uit het PO en VO. De conferentie bood inspiratie, informatie, en praktische handreikingen voor onderwijsprofessionals in het vormgeven van hun burgerschapsonderwijs. Aan het eind van het plenaire gedeelte droeg Amberley Bernabela een Spoken Word voor, om het ochtend gedeelte samen te vatten. Heb je het gemist of wil je het graag teruglezen? Lees dan haar Spoken Word hieronder over burgerschapsonderwijs.

 

“In alles wat men bouwt geven de grondstenen richting aan. Vandaag focussen we op de fundamenten van goed burgerschap. Burgerschap is het kruispunt waar alles samenkomt. Meer als een vak, meer dan een les. Burgerschap is hoe we met elkaar omgaan.

 

Als kind was buiten de lijntjes kleuren normaal. Was je het niet eens met elkaar, dan maakte je dat vocaal. Acties zijn antwoorden en meningen verschillen. De samenleving in het klein.

 

Burgerschap is het kruispunt waar alles samenkomt. Een reflectie van de school. Vroeger: Luister naar mij en doe wat ik zeg. Nu: Ik luister naar jou en vorm zo mijn les.

 

Respect is de rode lijn, open communicatie en diepe democratie. Want hoe geef je ruimte aan gevoelige onderwerpen?

 

In de wereld van leerlingen zijn rolmodellen cruciaal. Dus vraag jezelf af… Spreek jij hun taal?

 

Burgerschap is het hart van de school. Omgangsnormen, basiswaarden, diversiteit en identiteit. Burgerschap is de cultuur die weerspiegelt wordt.

 

Ik daag je uit om de sprong in het diepe te wagen. Met plezier van mening verschillen. De school als een veilige oefenplaats. Voor jou en de leerling. Emoties niet negeren maar bespreekbaar maken.

 

Burgerschap is het kruispunt waar alles samenkomt. De visie van de school, de leefwereld van de leerlingen en actuele maatschappelijke thema’s.

 

Heet of koud, er speelt altijd iets in de maatschappij. Burgerschap brengt respect terug als rode lijn. We verbinden, ondersteunen en stimuleren. Prikkelend en uitdagend. Vrijheid en gelijkheid onderzoeken.

 

Burgerschap is het dialoog op micro- en macroniveau. Vroeger: Top down. Nu: Buttom up. Burgerschap is de stem teruggeven aan de volgende generaties. Diversiteit erkennen, ervaringen betrekken en professioneel aankleden.

 

Een inkijk op de paden die gelegd zijn, routes bevragen en nieuwe wegen vormgeven. We creëren draagkracht en geven handvaten. Nee, we hebben niet alle antwoorden maar willen diverse perspectieven wel aanhoren en uitdiepen. Afstand verkorten en samen de middenweg betreden. Op welke route sta jij? Welke weg sla jij in?

 

Burgerschap is het kruispunt waar alles samenkomt. De drempel verlagen en het gezamenlijk potentieel benutten. De bouwstenen voor de samenleving van de toekomst.”

 

– Amberley Bernabela (Woordkunstenaar)

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*