De slogan van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is ‘Creating Tomorrow’. De HvA inspireert haar studenten om met creatieve oplossingen en duurzame innovaties aan de toekomst te werken; om vandaag te verbinden met morgen.
Voor veel docenten is burgerschap een centraal doel van het onderwijs. Ze vinden het belangrijk om studenten competenties mee te geven waarmee zij in de samenleving kritisch deel kunnen nemen. Burgerschapsonderwijs vormgeven is echter niet zo gemakkelijk. Want hoe geef je les over normatieve en controversiële kwesties? Welke didactische en pedagogische kennis en vaardigheden vraagt dit burgerschapsonderwijs van jou als docent? In deze leergang worden je vragen beantwoord.
In de leergang ga je aan de slag met de basis van burgerschapsonderwijs: wat is het en wat verwacht de aangescherpte wet uit 2021 precies van het voortgezet onderwijs? Welke veranderingen rondom burgerschap worden in het vo en het mbo verwacht? De dagelijkse praktijk wordt verbonden aan de meest recente onderzoeken en bevindingen van het lectoraat Burgerschapsonderwijs. Daarnaast wordt er gesproken over het principe van neutraliteit en normativiteit, onderzoeken eigen aannames en drijfveren in relatie tot de professionele docentrol. Vaak wordt gezegd ‘dat je neutraal les moet geven’, maar wat is dat dan en kan dat wel? Ook is er een sterke focus op didactische en pedagogische vaardigheden, zodat je na afloop van de leergang een stevige, onderbouwde basis hebt om binnen de eigen lessen burgerschapsonderwijs vorm te geven en collega’s praktische tools aan te reiken om met elkaar het burgerschapsonderwijs op de eigen school verder te brengen