In dit artikel uit februari 2025 gaat lerarenopleider Janneke Nieuwesteeg in op de mogelijkheden om leerlingen in het kader van burgerschapsonderwijs kennis te laten maken met andere leerlingen die ze in het dagelijks leven niet zo snel tegenkomen. Ze geeft enkele voorbeelden van projecten waarin leerlingen van twee zeer verschillende scholen elkaar ontmoeten. Een uitwisseling hoeft dus niet altijd over de landsgrenzen heen te gaan, ook tussen scholen binnen één gemeente kunnen grote verschillen bestaan. Het artikel beschrijft onder andere ontmoetingen tussen leerlingen met verschillende levensbeschouwelijke achtergronden en ontmoetingen van leerlingen met en zonder vluchtelingenachtergrond.
In het artikel staan ook bruikbare tips voor leraren die zo’n uitwisseling willen organiseren. Contact leidt niet automatisch tot een positievere houding ten opzichte van de ander. Het is belangrijk goed na te denken op welke manier je dit contact tot stand brengt en wat voor activiteiten daarbij helpen. Zo is het van belang dat individuele leerlingen van de twee verschillende scholen met elkaar moeten samenwerken aan een activiteit met een gezamenlijk doel. Als je geen duo’s maakt die aan een gezamenlijke opdracht – zoals het schrijven van een artikel of het maken van een presentatie – moeten werken, blijven leerlingen liever bij hun eigen groep. Als je het wel goed aanpakt hebben leerlingen na de uitwisseling een beter beeld van de ander en een meer open en nieuwsgierige houding.
Maatschappij & Politiek is het vakblad voor maatschappijleer, uitgegeven door ProDemos. Wil je deze editie van Maatschappij & Politiek bestellen, dan kan dat via deze pagina (kosten: 9 euro, excl. verzendkosten.) onder vermelding van ‘jaargang 56, nummer 1’.
Janneke Nieuwesteeg is lerarenopleider maatschappijleer en coördinator van de minor levensbeschouwing en maatschappij aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarnaast leidt zij regelmatig dialoogprojecten.