Podcastserie: Wat betekent digitaal burgerschap voor het beroepsonderwijs in Nederland?

Datum toegevoegd: 01 november 2022
  • Sector MBO
  • Categorie Media

Dr. Tjip de Jong onderzoekt in een drieluik digitaal burgerschap in het Nederlandse beroepsonderwijs. Deze podcastserie is ontwikkeld samen met de werkgroep Digitaal Burgerschap vanuit het programma Doorpakken op Digitalisering.

De eerste aflevering is opgenomen bij het ROC van Twente. Digitalisering vraagt steeds meer van studenten. Niet alleen gericht op het vak dat ze leren. Ook om actief kunnen participeren in de samenleving zal je je weg moeten kunnen vinden als student. Hier ligt een taak voor het mbo. Maar over deze relatie is nog niet zo veel bekend. En dit is voor docenten en teams soms zoeken. Welke verbindingen zijn er bijvoorbeeld te leggen tussen burgerschap en digitalisering? Denk aan thema’s zoals participatie, kennis over democratie en duurzaam ondernemerschap. Helemaal nu de fysieke en digitale wereld voor studenten steeds meer vervloeit zijn dit prangende vragen. Welke positie pak je als beroepsopleiding hierin en hoe leg je hier de relatie met de ontwikkeling van docenten? In deze afleveringen formuleren ze eerste denkrichtingen vanuit de praktijk.

Aan tafel zitten:

Luister hier de podcast >

Het gesprek is ook op YouTube te bekijken:

In de tweede aflevering  wordt de invloed van digitalisering op het beroepsonderwijs verkend. Een proces dat al langer gaande is. Want curricula veranderen, docenten professionaliseren en de invloed van ICT is in het mbo heel duidelijk merkbaar. Dat is ook niet zo gek, want het beroepsonderwijs leidt op voor het werkveld. En voor een verpleegkundige, bouwopzichter of technicus is het karakter van het werk de afgelopen jaren flink anders geworden. Wat betekent dit voor het beroepsonderwijs? Hoe hangt dit samen met burgerschap en participatie in de maatschappij?

Aan tafel zitten:

Luister hier de podcast >

Het gesprek is ook op YouTube te bekijken:

In de derde aflevering wordt onderzocht hoe digitalisering en burgerschap elkaar tegenkomen in het mbo. De formele plek die burgerschap heeft in het curriculum wordt besproken en ook welke onderliggende visie hieraan ten grondslag ligt en waar de belangrijke uitdagingen liggen voor docenten en werkveld.

Aan tafel zitten:

Luister hier de podcast >

Het gesprek is ook op YouTube te bekijken:

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*