Specialist (Wereld)burgerschap

Datum toegevoegd: 26 oktober 2023
  • Sector PO
  • Categorie Scholing
  • Aanbieder Marnix onderwijscentrum
  • Tijdsinvestering 300 uur
  • Locatie Utrecht
  • Prijs 2.750

Als specialist wereldburgerschap ben je een vraagbaak en stimulator voor het team op het gebied van wereldburgerschap en zorg je samen met het team voor het bestendigen en implementeren van wereldburgerschap in jullie curriculum.

Opbrengst

Je ontwikkelt een visie op wereldburgerschap en een daarbij passende doorlopende leerlijn afgestemd op jullie schoolcultuur en het bestaande curriculum. Je bent in staat om de aanpak op burgerschap op de school te ondersteunen.

Over het programma

Sinds 1 augustus 2021 is er een nieuwe wet burgerschapsonderwijs voor basis- en middelbare scholen. Daarmee is de wettelijke verplichting om burgerschapsonderwijs te geven aangescherpt. Goed burgerschap vraagt om een gerichte aanpak. In de opleiding denken we na over de vragen als: Wat is wereldburgerschap? Hoe geef je Unescodoelen een plaats binnen het onderwijs? Welke rol spelen de rechten van het kind? Hoe werk je aan inclusie? Hoe kan je met een dialoog de identiteitsontwikkeling van de leerlingen stimuleren?

Je ontwikkelt een visie op wereldburgerschap die past bij de populatie en het team van jouw school. Je werkt deze visie uit in heldere leerdoelen en maakt concreet hoe je de leerlingen kritisch mee laat denken. Je ontwikkelt een doorlopende leerlijn die past bij jullie schoolcultuur en curriculum. Je maakt zoveel mogelijk gebruik van bestaande projecten, lessen en activiteiten in de school. Hierbij kun je ook denken aan hoe je samen met leerlingen regels en afspraken maakt, zodat je actief oefent met basiswaarden en burgerschapscompetenties. Je maakt kennis met de verschillende thema’s rond burgerschap en kijkt wat bij jouw school past (inhoudelijke proces). Als specialist wereldburgerschap ontwikkel je samen met het team het beleid, je deelt kennis en inspireert je collega’s om wereldburgerschap in school krachtig vorm te geven (teamproces). Met je onderzoekende houding zorg je voor een beleidsmatige aanpak en borging (organisatorisch proces).

Bijzonderheden

Deze post-HBO-opleiding is in ontwikkeling. Je schrijft je dus in voor het nieuwste van het nieuwste. Houd onze website in de gaten voor de laatste informatie. De opleiding zal ter registratie worden aangeboden. Na registratie ontvang je na het succesvol afronden een post-bachelordiploma Specialist (Wereld)burgerschap.

Voor wie?

Leraren basisonderwijs, voorgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs, Intern begeleiders, docenten ISK, leraren nieuwkomers en intergrale kindcentra.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*