Struisvogel Sessie: gesprekstool voor morele dilemma’s

Datum toegevoegd: 30 november 2023
  • Sector VO
  • Categorie Instrumenten

In een Struisvogel Sessie ga je aan de slag met morele dilemma’s rondom diversiteit. Door een groeiende diversiteit aan normen en waarden in Nederland, kun je als onderwijsprofessional situaties meemaken waarin deze botsen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met leerlingen die niet meedoen aan een activiteit wegens hun geloofsovertuiging?

Dit instrument, dat is ontwikkeld voor Stichting School en Veiligheid en Kennisplatform Inclusief Samenleven, stelt professionals in staat om met collega’s het gesprek aan te gaan. Uiteindelijk leidt zo’n sessie tot een gezamenlijke visie, concrete acties en afspraken die in de toekomst bij vergelijkbare situaties een houvast kunnen bieden.

Je begint in de sessie met het bespreken van ieders uitgangspunten, normen en waarden op een bepaald dilemma. Zo kom je er onder andere achter hoe iedereen zou handelen in bepaalde situaties. Vervolgens bekijk je op een breder niveau naar de dilemma’s, namelijk vanuit de organisatie en maatschappij. Ten slotte werk je naar acties toe die je helpen bij het omgaan met de morele dilemma’s.

Hieronder vind je al het materiaal dat je nodig hebt voor het organiseren en uitvoeren van een Struisvogel Sessie.

  1. Handleiding De Struisvogel Sessie
  2. Presentatiesheets
  3. Thuisopdracht
  4. Vier werkbladen
  5. Voorbeeld van de vier werkbladen (ingevulde voorbeeldversies)
  6. Dilemmakaartjes
  7. Voorbeeld van de Dilemmakaartjes (ingevulde voorbeeldversies)

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*