Studiedag 2021 – Springplank

Op 15 oktober was er eindelijk weer een fysieke studiedag! Zo aan het einde van de Burgerschapsagenda keken we terug, maar blikten we vooral vooruit. Hoe kunnen we samen het burgerschapsonderwijs naar een volgend niveau brengen? En hoe kunnen we elkaar hierin versterken? De lezingen en het plenaire gedeelte waren ook online te volgen en zijn hier terug te kijken.

Afbeelding over

 

Plenair programma
Kijk hier het plenaire programma van de Studiedag Springplank terug.
– Introductie door Koen Vos (minuut 1.09)
– Stuurgroep Burgerschapsagenda (minuut 7.39)

Lezing Stine Jensen – Faalmoed (minuut 24.15)
Mag je nog mislukken in een maatschappij waarin iedereen en alles perfect moet zijn? Wie bepaalt wanneer iemand faalt? En wat is ‘echt’ falen? Lees hier meer over filosoof Stine Jensen.

 

 

Hanneke Felten – Hoe laat je vooroordelen en discriminatie uiteen springen?

Handige en praktische tips over wat werkt om vooroordelen en discriminatie te verminderen, maar ook informatie over wat juist niet werkt. Wist je bijvoorbeeld dat discussie averechts kan werken? Lees hier meer over het werk van Hanneke Felten.

 

Barbara Oomen – De levende rechtsstaat

Mensenrechten, democratie en rechtsstaat zijn dé belangrijkste begrippen binnen de politiek-juridische kant van het burgerschapsonderwijs. Op basis van haar jarenlange ervaring op dit gebied laat professor Barbara Oomen zien hoe deze onderwerpen binnen de klas tot leven komen. Bekijk hier de lessenserie die Barbara maakte over de Four Freedoms.

Renze Tjoelker en Marlies Blaauw – Digitaal burgerschap: Mens & Technologie

Jongeren maken geen onderscheid tussen de offline en de online maatschappij. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de vorming van hun identiteit, maar ook voor de vaardigheden die ze nodig hebben om zich staande te houden in die online maatschappij. Lees hier meer over digitaal burgerschap in het mbo.

Doorlopend waren er verschillende belevenissen, waaronder de Soulmate (zie hieronder) en de Schuurmachine van Rubens Ruimte.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*