Aan de slag met racisme

In de VS lopen de emoties hoog op naar aanleiding van het overlijden van George Floyd door politiegeweld. Ook in allerlei Nederlandse steden gaan mensen de straat op. Dat roept vragen op. Hoe zit het eigenlijk met racisme in Nederland? Ook hier voelen mensen van kleur zich soms gediscrimineerd, niet alleen door andere Nederlanders maar ook door de politie. Dat gebeurt niet altijd bewust, maar laat wel zijn sporen na bij de mensen die het overkomt. Wil je bij burgerschap aandacht besteden aan dit onderwerp? Je kunt bijvoorbeeld een documentaire laten zien als startpunt van een groepsgesprek. Ook hebben verschillende organisaties lesmateriaal ontwikkeld om in gesprek te gaan over racisme. Of heb je eerst behoefte aan professionalisering van jezelf als docent? Hier vind je een greep uit het aanbod op dit gebied. We blijven deze pagina actualiseren.

Wat kan ik als docent bijdragen aan inclusiviteit?
Hogescholen en universiteiten komen met mooie woorden over inclusiviteit, maar hoe kunnen docenten zelf gelijke kansen bevorderen in hun onderwijspraktijk? Docent Natuurkunde Saskia Blom (Fontys) ging bij zichzelf te raden op welke manieren de docent een bijdrage kan leveren. “Toen dat bedrijf mijn ambitieuze, intelligente student met een Marokkaanse achternaam afwees, om de stageplaats te gunnen aan een middelmatige student met blauwe ogen, had ik in moeten grijpen.” Lees het artikel op ScienceGuide.

Afbeelding

Ook hier. Racisme in Nederland

Afbeelding

MO Doc: Racisme op de werkvloer

Afbeelding

2Doc – Verdacht

Afbeelding

2Doc – Wit is ook een kleur

Afbeelding

2Doc – I am not your negro

Afbeelding

EO – Geboeid – terug naar de plantage

Afbeelding

Brainwash – Chimamanda Ngozi Adichie

Afbeelding

Why we hate

Leestips voor docenten

  • Hallo witte mensen – Anousha Nzume
  • Witte onschuld – Gloria Wekker
  • Alledaags racisme – Philomena Essed
  • Zwartkijkers – Herman Vuijsje
  • De leugens die ons binden – Kwame Anthony Appiah

Professionalisering docenten

Hoe begeleid je een gesprek met studenten over racisme en discriminatie? Hoe zorg je dat iedereen zich veilig voelt en creëer je een open sfeer? Verschillende organisaties verzorgen hierop gerichte trainingen voor docenten. Ook kun je webinars bekijken of podcasts luisteren over dit onderwerp.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*