Leer mbo-studenten over misleidende grafieken

Maaike Boele maakte ten behoeve van haar afstudeeronderzoek voor de master Biologie en Wetenschapscommunicatie een les over misleidende grafieken, speciaal voor mbo-studenten. Dit deed zij in samenwerking met docenten rekenen, maar in de praktijk blijkt deze les juist ook zeer geschikt voor burgerschapsdocenten.

Datavisualisaties zoals grafieken worden immers vaak gebruikt om complexe informatie over te dragen aan het algemene publiek. En hoewel grafieken gegevens objectief kunnen weergeven, worden deze in sommige media gebruikt om een verhaal naar eigen hand te zetten. Dit kan, doelbewust of per ongeluk, leiden tot verkeerde interpretaties van getoonde gegevens. Om studenten in het mbo voor te bereiden op onze snel digitaliserende wereld, waarin ze dagelijks grafieken tegen komen, is het van belang om ze te onderwijzen in het herkennen van misleidende datavisualisaties. De les en bijbehorende docentenhandleiding die Maaike Boele ontwikkelde, bevat extra informatie over (misleidende) datavisualisaties en tips en handvatten voor het geven van lessen over misleidende datavisualisaties.

Check hiernaast de les incl. docentenhandleiding via Wikiwijs, lees het onderzoeksrapport en bekijk de site van de Grafiekpolitie.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*