MDT en Burgerschap

Verrijk je burgerschapsonderwijs met Maatschappelijke Diensttijd (MDT)

Burgerschap gaat onder andere over maatschappelijke bewustwording en verbinding en over jezelf positioneren ten opzichte van een ander. MDT geeft studenten concrete tools en kansen om hun burgerschapsvaardigheden te ontwikkelen op een manier die aansluit bij hun interesses.  Studenten krijgen de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen én een maatschappelijke bijdrage te leveren, terwijl ze tegelijkertijd werken aan het opbouwen van een waardevol arbeidsprofiel en het behalen van hun diploma. Een win-win-win situatie voor alle betrokkenen!

Landelijk Onderwijsplatform

Kennisdelen is van belang! Start je als school voor het eerst met een MDT-traject of wil je juist doorpraten over trajecten die al langer op jouw school worden uitgevoerd? Sluit je dan aan bij het Landelijk Onderwijsplatform MDT op LinkedIn.

Landelijk Onderwijsplatform MDT op LinkedIn

Kosteloos advies op maat

Als school kun je gratis advies op maat krijgen over de verschillende mogelijkheden die MDT biedt binnen het mbo-onderwijs en hoe je daarbij MDT-subsidie kan inzetten.
Interesse? Stuur een mail naar mdtonderwijs@mboraad.nl

Subsidie

Voor 2024 kun je geen subsidie meer aanvragen; de aanvraagtermijn is inmiddels verstreken.
Hou de website dus-i.nl in de gaten voor een mogelijke nieuwe subsidieronde. Vanuit het Landelijk Onderwijsplatform worden er bij een nieuwe subsidieronde online spreekuren georganiseerd.

ROC Mondriaan

Wat is MDT nou eigenlijk? Waarom is het zo belangrijk voor de studenten van ROC Mondriaan? En wat zijn de plannen voor komend jaar?

MDT – Wat brengt het de studenten?

Summa College

Desteny (20) en Joëlle (20) zitten in het eerste jaar MBO 4 van de studie sociaal werk. Hun interesse in virtual reality bracht de twee bij elkaar in een MDT-traject bij de organisatie We Are in Charge. Daar bedachten ze een game om autisme onder de aandacht te brengen.

Lees het verhaal van Desteny en Joëlle

Firda

Of je nou een MDT programma hebt gevolgd, of (nog) niet: iedereen kan een positieve impact maken! En gelukkig is dat helemaal niet zo moeilijk. Ook in de buurt van Leeuwarden zijn genoeg mooie manieren om impact te maken. Hulp is nooit ver weg!

 Het Firda MDT team helpt je verder met al jouw vragen

ROC Nijmegen

Jong en oud delen ervaringen tijdens maatschappelijke diensttijd-project MDT Generation Wise.

Studenten en senioren leren van elkaar

Albeda

Extra’s bij Albeda. Albeda Next is een beweging van studenten, docenten en het bedrijfsleven. Ze organiseren verschillende events met workshops en inspiratie-talks, waardoor je met mensen in contact komt en van alles leert over bijvoorbeeld samenwerken, netwerken en communiceren.

Albeda Next

Impact Centre Erasmus doet onderzoek naar MDT in opdracht van het ministerie van OCW. Binnen dit onderzoek zet Impact Centre Erasmus in op het verkrijgen van inzicht in de impact van MDT, het waar mogelijk onderbouwen van de effectiviteit van MDT en op het versterken van het lerend vermogen van het MDT-netwerk. Het doel van het onderzoek is om de volgende stelling te onderbouwen: ‘MDT bevordert burgerschap’

PDF met meer informatie

MDT on Tour biedt de mogelijkheid om laagdrempelig kennis te maken met MDT. Via dit programma komt MDT naar school met een inspirerend programma.  Studenten horen ervaringsverhalen van oud-deelnemers en ontdekken door middel van workshops en challenges waar hun talenten en interesses liggen en hoe ze op hun eigen manier impact kunnen maken. In een MDT-corner kunnen studenten en onderwijsprofessionals alvast kennismaken met lokale MDT-organisaties waarmee ze aan de slag zouden kunnen gaan.

Lees meer over MDT on Tour

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*