Nibud: competenties en leerdoelen geherformuleerd

Competenties voor financiele redzaamheid

Nibud-competenties voor financiële redzaamheid, herziene uitgave 2023.
De competenties beschrijven de kennis en vaardigheden waarover mensen zouden moeten beschikken om goed met geld om te kunnen gaan.

De competenties zijn:

  • voldoende inkomsten verwerven,
  • financiële zaken organiseren,
  • verantwoord besteden,
  • voorbereid zijn op de toekomst.

Deze competenties zijn vertaald naar meetbaar en zichtbaar gedrag dat bijdraagt aan financiële redzaamheid, ofwel het vermogen om financiële kennis en vaardigheden toe te passen op persoonlijke doelen en situaties. De Nibud-competenties zijn de basis en leidraad voor trainingen, handreikingen en checklists.

Leerdoelen voor jongeren

Nibud leerdoelen voor kinderen en jongeren, herziene uitgave 2023
Naast de competenties voor volwassenen, heeft het Nibud leerdoelen voor omgaan met geld voor jongeren ontwikkeld. Deze leerdoelen beschrijven voor 4 verschillende leeftijdscategorieën (6 t/m 8 jaar, 9 t/m 11 jaar, 12 t/m 14 jaar, 15 t/m 17 jaar) wat kinderen en jongeren zouden moeten kennen en kunnen om uiteindelijk als zelfstandige volwassene niet in financieel problematische situaties terecht te komen.

De Nibud-leerdoelen geven duidelijk weer welk leerproces kinderen en jongeren (zouden moeten) doormaken als het gaat om het goed leren omgaan met geld en sluiten naadloos aan op de Nibud-competenties voor financiële redzaamheid.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*