Transformers Community

Transformers Community – de kracht van peer support

Iris Workum is opgeleid als psycholoog en oprichter van Transformers Community: een plek waar het oké is om niet oké te zijn, een plek waar je met elkaar leert hoe je die momenten omzet naar kracht. Na haar depressie besloot zij haar ervaringen te delen met andere jongeren. Want stel nou dat er meer jongeren zijn die niet durven uit te komen voor hun negatieve gedachten?

Online platform

Transformers Community is een online platform met als doel jongeren op een zo laagdrempelig mogelijke manier met elkaar in gesprek te laten gaan en elkaar te helpen hun tegenslagen om te zetten in kracht. Hulp zoeken is lastig voor jongeren, laat staan erover praten. Na aanmelding bij het platform merken jongeren gelijk dat ze niet de enigen zijn die met negatieve gedachtes rondlopen. “Daar begint het, je moet eerst inzetten op herkenning en erkenning. Zolang je denkt: ‘ik ben de enige, het ligt aan mij’ ga je geen hulp zoeken. Vanuit dat punt zijn we gaan uitbreiden naar het aanbieden van informatie over mentale gezondheid. We hebben daar bepaalde oefeningen aan gekoppeld wat het heel praktisch maakt” aldus Iris.

Brain Boost

Inmiddels wordt de online community goed bezocht. Steeds meer jongeren weten de website te vinden en delen hun verhaal. Daaruit kwam ook de behoefte naar voren om in kleinere groepen bij elkaar te komen en intensiever te leren over mentale gezondheid. Dat is het begin van het Brain Boost programma dat uit 8 bijeenkomsten bestaat. In kleine groepen leren jongeren vaardigheden die hen helpen zichzelf te accepteren en zich minder aan te trekken van verwachtingen van anderen en om te gaan met minder prettige emoties en gedachten.

Deze bijeenkomsten worden gegeven door jongeren zelf, Andrea Wesselman is één van deze jongeren. Zij is anderhalf jaar geleden afgestudeerd op het mbo en via school in contact gebracht met Transformers Community. Andrea: “Ik ging door een pittige tijd. Het was vol in mijn hoofd. Door alle drukte op school en privé kon ik niet gefocust zijn op mijn opleiding. Totdat een docent mij attendeerde op de Transformers Community. Als ik deze hulp eerder had gehad dan had ik beter kunnen leren. Hulp op school sloot helaas niet goed aan”.

Naast het geven van trainingen heeft Andrea ook meegeholpen aan het maken van een miniserie van vier afleveringen over mentale gezondheid onder jongeren. De serie gaat over eenzaamheid, angst en onzekerheid. De serie staat binnenkort op de website van Transformers Community en kan als hulpmiddel ingezet worden door scholen bij het voeren van gesprekken over mentale gezondheid.

EHBO kit

Daarnaast is er – samen met jongeren – een EHBO kit ontwikkeld voor het brein. Het is een instrument voor professionals met praktische handvatten en tips waardoor jongeren zich gehoord voelen en praktisch aan de slag kunnen gaan. Voor docenten is er een handleiding geschreven over het inzetten van de EHBO kit.

De kracht van peer support

Transformers community gelooft in de kracht van het verbinden van jongeren, kortom: peer support. Het is een veilige setting waarin jongeren kunnen praten over waar ze in het leven staan.
Iris: “Het is zo mooi om te zien wat een programma met studenten doet, jongeren raken geëmotioneerd  en denken ‘ik ben niet de enige’. Alleen dat al doet zoveel met jongeren en maakt zoveel los.”

Ken je studenten die worstelen met negatieve gedachten, verwijs hen door naar de website van Transformers Community Home – Transformers community

Er zijn hier geen kosten aan verbonden!

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*