Leermiddelen
Vanuit het Expertisepunt Burgerschap hebben we een overzicht gemaakt van verschillende leermiddelen om je op weg te helpen met lessen en activiteiten op het gebied van burgerschap.
Maak gebruik van de zoekfilters om leermiddelen te vinden die geschikt zijn voor jouw klas. Kies daarbij voor lesmaterialen en activiteiten die passen binnen een samenhangend en doelgericht curriculum voor jullie leerlingen.
Wil je als organisatie jouw aanbod plaatsen? Dat kan als je aanbod voldoet aan de criteria. Bekijk welke criteria dit zijn en vul het formulier in onderaan deze pagina, links in het blauwe deel.
Wij streven naar een zo volledig mogelijk overzicht, maar kunnen niet voor jou of jouw school bepalen wat goed en geschikt is. Heb je vragen over of interesse in specifiek aanbod? Neem dan contact op met de aanbieder.

Overzicht leermiddelen
Ministerie van Jeugd – DOe-democratie
Hoe de toekomst eruit zal zien? We zullen het nooit zeker weten. Het kan alle kanten op en juist dat maakt de weg vrij voor verbeelding, spel en ongewone acties om samen het onmogelijke mogelijk te maken. Eén ding staat wel vast, er bestaan geen eenvoudige oplossingen voor complexe vraagstukken. Daarom is iedereen belangrijk én nodig om hardop mee te dromen en denken. Dus ook kinderen en jongeren! Samen vormen we een veel groter en rijker potentieel toekomstdenkers en -doeners.

van Burgerschap naar Burgerzin
Hoe zorgen we samen voor de wereld van nu en in de toekomst? Dat is wat we onderzoeken op de MeYouWeDo dag 'van Burgerschap naar Burgerzin'.

Leefstijl
Leefstijl biedt een programma voor het VO, PrO, VSO en MBO, waarmee je systematisch en schoolbreed werkt aan een sociaal veilige school.

‘Een open blikje’
In deze spelvorm ga je leerlingen aan de slag met verschillende vragen rondom burgerschap.

Weet jij wat respect is? – Lees de versjes, beantwoord de vragen en kijk maar wat je ontdekt!
In dit boekje wordt op speelse wijze aan kinderen uitgelegd wat respect is en waar je dit aan kan zien in het dagelijks leven, op school en in de natuur.

Kan een bloemkool denken? Lessen in filosofie
In 'Kan een bloemkool denken?' legt docent filosofie en auteur Jan de Bas op heldere en structurele wijze uit hoe je aan de slag kan met filosoferen met kinderen (FMK). De Bas doet dit aan de hand van vijf hoofdthema's: zijn, denken, doen, taal en mens.

Demonstreren
Demonstreren lijkt een actueler onderwerp dan ooit. Waarom is het zo belangrijk dat we kunnen demonstreren? En hoe zit het eigenlijk met het precies met het recht op demonstreren, ook in Nederland? Amnesty International heeft samen met het Klokhuis een aflevering gemaakt over demonstreren. Bij deze aflevering zit een lespakket, die je samen met de aflevering (of los daarvan) kunt inzetten in de klas.
