KIS Jaarbijeenkomst 2023

23 januari 2023
  • Duur 12:00 - 18:00
  • Locatie Utrecht & Online
  • Organisator KIS

Leren en discussiëren samen met professionals uit het sociaal domein en beleidsmakers van gemeenten over actuele thema’s. Dit jaar is het thema: de impact van geopolitiek en crisis op de sociale stabiliteit in Nederland.

Welke invloed heeft dit op de sociale stabiliteit in ons land? Hoe vangen we de vluchtelingen op die door de oorlogen in onder meer Oekraïne, Afghanistan, Syrië en Eritrea naar Nederland zijn gekomen? Neem bijvoorbeeld de burgerinitiatieven die op gang zijn gekomen. Die laten de veerkracht van de Nederlandse samenleving zien. Tegelijkertijd zijn er ook spanningen, want niet overal is het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen even groot. Sommige mensen ervaren ongelijkheid en vinden dat vluchtelingen worden voorgetrokken. Bijvoorbeeld als het gaat om het verdelen van de schaarse huurwoningen. Ook zijn er gebeurtenissen of beleid in de landen van herkomst die Nederlanders met een migratieachtergrond kunnen beïnvloeden.

Programma

Na de lunch trappen twee inspirerende keynote speakers af. Hoogleraar Arbeids- en Migratiegeschiedenis Leo Lucassen geeft antwoord op de vraag waarom wereldgebeurtenissen soms zoveel doen met mensen, ook als zij daar ver vanaf staan. Welke mechanismen spelen hierbij een rol? Abdullah Pehlivan, programmaleider van ‘Utrecht zijn we Samen’ bij gemeente Utrecht, vertel hoe zulke gebeurtenissen lokaal hun weerslag kunnen hebben en hoe gemeenten en sociaal professionals daar mee om kunnen gaan. Tot slot geeft Sahar Noor, onderzoeker inclusie en diversiteit, in een gesproken column haar kritische blik op de dubbele standaard in de omgang met verschillende groepen vluchtelingen. Daarna is er de mogelijkheid om verschillende deelsessies te volgen. De dag eindigt met een nieuwjaarsborrel.

Het programma is zowel fysiek als online te volgen.

Aanmelden >

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*