
Gezonde School
Ga eens aan de slag met de aanpak van Gezonde School en maak een gezonde leefstijl op je school vanzelfsprekend.
Op deze pagina vind je materiaal voor burgerschap rondom verschillende thema’s. De thema’s zullen gaandeweg steeds meer worden aangevuld. Je kan één of meerdere thema’s selecteren.
Ga eens aan de slag met de aanpak van Gezonde School en maak een gezonde leefstijl op je school vanzelfsprekend.
Dit platform ondersteunt mbo-scholen bij leefstijl gerelateerde vraagstukken voor studenten en medewerkers.
Op woensdag 15 maart 2023 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Tegelijkertijd kiezen we ook voor de waterschappen. Op deze themapagina vind je tips om met dit thema aan de slag te gaan in je burgerschapslessen.
Iris Workum is opgeleid als psycholoog en oprichter van Transformers Community: een plek waar het oké is om niet oké te zijn, een plek waar je met elkaar leert hoe je die momenten omzet naar kracht.
Het opleiden en opvoeden van jongeren tot zelfbewuste, weerbare en zelfredzame burgers is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Van overheid tot ouders en van sportverenigingen tot scholen. Ook mbo-instellingen hebben hier een aandeel in. Juist omdat jongeren nog volop bezig zijn met het vormen van hun identiteit. En omdat je je studenten niet alleen klaar moet stomen voor een beroep of vervolgonderwijs, maar ook voor de maatschappij.
In opdracht van het voormalig Kennispunt MBO Burgerschap heeft Ella te Loo onderzoek gedaan naar handelingsverlegenheid bij docenten bij het bespreken van seksuele diversiteit in de klas. Naar aanleiding van dit onderzoek is de Diversitool ontwikkeld: Gemakkelijk in je eigen ongemak bij het bespreken van diversiteit in de klas. Een werkboek en een toolbox waarmee je je eigen opvattingen en ongemak kan onderzoeken. Met de juiste (zelf)kennis en voorbereiding wordt het namelijk makkelijker om diversiteit in de klas bespreekbaar te maken. De tool bevat ook kijk- lees- en luistertips én tips voor in de praktijk.
Hoe zit het eigenlijk met racisme in Nederland? Ook hier voelen mensen van kleur zich soms gediscrimineerd. Dat gebeurt niet altijd bewust, maar laat wel zijn sporen na bij de mensen die het overkomt.
Hoe zou het zijn als studenten zelf aan de slag gaan in de wereld van Kunst & Cultuur?
Grote groepen jongeren zijn niet makkelijk te horen, omdat zij een andere taal spreken en omdat zij leven in een andere wereld. Het kost moeite om hen te vinden en te begrijpen.
In 2019 is in het Examen- en kwalificatiebesluit WEB opgenomen dat scholen expliciet aandacht moeten besteden aan etnische, religieuze, seksuele en genderdiversiteit. Daarop hebben verschillende partijen publicatie ontwikkeld met werkvormen, aangevuld met ontwerpprincipes, die uitnodigen om onderwijsaandacht te besteden aan diversiteit.
LEF biedt lessen aan over hoe om te gaan met geld. Want dat is voor volwassenen al lastig, maar voor ...
Wie zijn wij? Wij stellen ons voor in het magazine loopbaan & burgerschap. Dit blad komt twee keer per jaar uit. ...
Wil je als school of team gebruik maken van een adviseur burgerschap? Lees dan verder.
De Keti Koti Tafel brengt mensen met uiteenlopende achtergronden bij elkaar en in gesprek: bekenden en onbekenden, mensen van verscheidene ...
De ontwikkelgroep is gestart! Lees meer over de nieuwe leergang voor docenten burgerschap op het mbo.
"*" geeft vereiste velden aan