Thema’s

Op deze pagina vind je materiaal voor burgerschap rondom verschillende thema’s. De thema’s zullen gaandeweg steeds meer worden aangevuld. Je kan één of meerdere thema’s selecteren.

Afbeelding over
Afbeelding
Thema

MDT en Burgerschap

Verrijk je burgerschapsonderwijs met Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Lees verder over het landelijk onderwijsplatform, inspirerende voorbeelden en meer...

Lees meer over
Afbeelding
Thema

Aandacht voor het Slavernijverleden

Van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 wordt er extra aandacht besteed aan het Nederlandse slavernijverleden. Bekijk deze themapagina met veel materiaal dat je kan inzetten als je het slavernijverleden wil behandelen bij burgerschap.

Lees meer over
Afbeelding
Thema

Informatiepagina: Vier de Vrijheid!

Tips en informatie om het thema VRIJHEID te bespreken met je studenten. In 2024 en 2025 vieren we VRIJHEID; dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam maar ook dat we in een democratische rechtstaat leven.

Lees meer over
Afbeelding
Thema

Leidraad: Omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag in het (mbo) onderwijs

Deze leidraad geeft bestuurders of schoolleiders een overzicht van maatregelen om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en biedt informatie over hoe te handelen bij (vermoedens van) incidenten.

Lees meer over
Afbeelding
Thema

4FREE – over vrijheid en onvrijheid

4Free biedt een online leeromgeving én een magazine met concrete handvatten om thema's als de Tweede Wereldoorlog , vrijheid en onvrijheid in te zetten bij burgerschapslessen.

Lees meer over
Afbeelding
Thema

Verkiezingen Europees Parlement 2024

Op deze pagina vind je tips om met het thema Europese Verkiezingen aan de slag te gaan in je burgerschapslessen.

Lees meer over
Afbeelding
Thema

Leer mbo-studenten over misleidende grafieken

Combineer burgerschap en rekenen met deze gratis les over misleidende grafieken in de media, speciaal ontwikkeld voor het mbo (niveau 2 t/m 4). Studenten leren misleidende grafieken herkennen en leren kritisch te kijken naar datavisualisatie. Incl. docentenhandleiding. Ontwikkeld door Maaike Boele (Universiteit van Leiden).

Lees meer over
Afbeelding
Thema

Studentenwelzijn – programma ‘Stijn’

Het nieuwe programma 'Stijn' werkt aan een beter studentenwelzijn in het mbo, hbo en wo. Ook wil Stijn risicovol gebruik van alcohol, drugs en tabak onder studenten helpen voorkomen. Lees verder voor meer informatie.

Lees meer over
Afbeelding
Thema

Inspiratiekaart – Werken aan Welbevinden

Wil je duurzaam werken aan welbevinden, maar weet je niet precies wat de volgende stap is voor jouw mbo-school? Om je op weg te helpen heeft Trimbos Instituut samen met mbo-vakgenoten de inspiratiekaart Werken aan Welbevinden in het mbo gemaakt.  Een handleiding vol praktijkvoorbeelden en concrete tips om zelf aan de slag te gaan.

Lees meer over
Afbeelding
Thema

Ná de verkiezingen van november 2023

Op woensdag 22 november 2023 was de vervroegde Tweede Kamer verkiezing. Maar hoe nu verder? Wat gebeurt er eigenlijk allemaal ná zo'n verkiezing? Op deze themapagina vind je tips om met dit thema aan de slag te gaan in je burgerschapslessen.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*