LKCAtelier: De MBO Cultuurkaart met budget. Wat kun je ermee?

23 maart 2023
  • Duur 15:00 - 17:00
  • Locatie Online
  • Organisator LKCA
  • Prijs € 0,-

Die vraag die centraal staat tijdens dit LKCAtelier is: Hoe kunnen gemeenten, mbo-scholen en culturele instellingen samenwerken om de MBO Cultuurkaart tot een succes te maken? Krijg antwoord op vragen als: Hoe geef je cultuureducatie vorm in de mbo-praktijk? Hoe zorg je voor culturele uitjes die aansluiten bij het curriculum en hoe zorg je voor een doorlopende leerlijn? En hoe krijg je de gemeente mee?

Voor de zomer maakte Staatsecretaris van Cultuur Uslu bekend dat ze voor alle mbo-studenten cultuurbudget beschikbaar stelt via de MBO Cultuurkaart. Inmiddels doen er al 150.000 deelnemende studenten mee aan de pilot. Het streven is dat alle scholen meedoen, zodat alle 500.000 mbo-studenten een MBO Cultuurkaart met budget krijgen.

Over de Pilot:
Sinds najaar 2022 hebben mbo-scholen de mogelijkheid om de eerste € 10,50 budget op de kaart te zetten. OCW verdubbelt dit bedrag. Het totale bedrag van € 21 over twee jaar per student verlaagt samen met de CJP kortingspas de financiële drempel voor culturele activiteiten. Voor de pilot is een tijdelijke subsidie van twee jaar vrijgemaakt.

Sommige scholen nemen die investering van € 10,50 per student volledig zelf op zich, maar het gebeurt ook dat gemeenten hier een bijdrage aan leveren. Daarom wordt hier tijdens het atelier ook ingegaan op de vraag welke rol een gemeente en de lokale politiek kunnen spelen.

Wat kun je verwachten?

  • Walter Groenen, directeur van CJP, vertelt over de cultuurkaart. Wat kun je er allemaal mee en hoe gaat het met de uitrol?
  • Renske Gasper, senior beleidsadviseur cultuureducatie van de Gemeente Den Haag, legt uit waarom Den Haag een financiële bijdrage levert, en hoe dit vorm krijgt.
  • Dirk-Jan van Vliet, raadslid voor D66 in Utrecht, vroeg in de gemeenteraad aandacht voor cultuurbudget voor mbo. Hij licht toe waarom D66 dit belangrijk vindt, en wat gemeenten volgens hem hierin zouden kunnen doen.

Na het plenaire deel wordt er uiteen gegaan in twee groepen. De ene groep praat verder over de rol van de gemeente, beleid en politiek in cultuureducatie voor mbo-studenten, de andere groep over hoe er een succesvolle regionale samenwerking kan ontstaan tussen onderwijs en culturele instellingen en hoe de cultuurkaart hierbij zinvol kan worden ingezet.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*