Lectorale rede Hessel Nieuwelink

09 februari 2023
  • Duur 16:00 - 17:00
  • Locatie Amsterdam
  • Organisator HVA en UVA

Lectorale rede

Op donderdag 9 februari 2023 van 16.00 – 17.00 uur spreekt dr. Hessel Nieuwelink (lector Burgerschapsonderwijs) zijn lectorale rede uit in het Jakoba Mulderhuis (JMH) (Rhijnspoorplein 2, Amsterdam).

Burgerschapsonderwijs staat op dit moment volop in de belangstelling van de politiek, de samenleving en het onderwijs. Deze aandacht brengt ook allerlei discussies met zich mee. Welk soort burgerschap kunnen leraren en scholen stimuleren? Op welke manieren kunnen zij dat doen? Hoe gaan leraren in de les met hun eigen mening om? Hoe kunnen zij democratische waarden stimuleren? In zijn lectorale rede adresseert Hessel deze vragen en zet hij uiteen hoe het lectoraat de komende jaren bij draagt aan onderzoek, onderwijs en de praktijk.

Symposium

Voorafgaand aan de rede is er van 12:00 – 15:00 uur een symposium burgerschapsonderwijs in de Kohnstammzaal van het Kohnstammhuis van de HvA (Wibautstraat 2-4, Amsterdam).

Programma

12:00 – 12:15 uur inloop en welkom (incl. dagsoep)

12:15 – 12:45 uur plenaire gedeelte

13:00 – 15:00 uur twee rondes met deelsessies (keuze uit 2 van de 4 sessies)

Plenaire gedeelte

Het symposium start met een plenair panel waarin vanuit verschillende perspectieven gekeken wordt naar de vraag hoe we burgerschapsonderwijs in Nederland verder kunnen versterken. Waar staan we met burgerschapsonderwijs? Wat zijn de grote uitdagingen? Hoe komen we verder? Wat is daar binnen verschillende sectoren voor nodig?

Deelsessies

Na het plenaire gedeelte vinden er vier deelsessies plaats in twee rondes. In elke ronde maak je de keuze uit twee sessies:

Ronde 1: Kritisch denken, Socratische dialoog en burgerschapsvorming;
Ronde 1: Stimuleren van democratisch burgerschap in de klas;
Ronde 2: Controversiële onderwerpen in de klas;
Ronde 2: Hoe stimuleren we een veerkrachtig democratiebegrip onder kinderen en jongeren?

Aanmelden

Voor zowel de lectorale rede als het symposium is het noodzakelijk om je aan te melden. Je meldt je aan voor de rede en hebt de keuze om voorafgaand naar het symposium te komen. Geef dan graag aan welke deelsessies je in de twee rondes wilt bijwonen.

Meer informatie

Alle informatie vind je op de website van de Hogeschool van Amsterdam.

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*