Studiedag Burgerschap 2023

24 november 2023
  • Duur 09:30 - 17:00
  • Locatie Ede
  • Organisator Expertisepunt Burgerschap MBO
  • Prijs € 0,-

We zijn startklaar voor onze studiedag!

Kom je ook op vrijdag 24 november a.s. naar onze studiedag in Ede (Akoesticum)? Bekijk het digitale programma via de link hierboven. Hier vind je een overzicht van alle activiteiten die er die dag plaatsvinden.

De inschrijving is gesloten. Heb je je niet aangemeld maar wil je toch komen? Stuur een bericht naar info@mboacademie.nl

Ver-kijkers gezocht!

Er speelt veel rondom het thema burgerschap: vanuit OCW komt er nieuwe wet- en regelgeving. Wat wordt er van de studenten in het mbo gevraagd de komende tijd, hoe kunnen zij burgers in de toekomst worden?

De veranderingen moeten ten goede komen aan de kwaliteit van het burgerschapsonderwijs in het mbo. Hoe bereiden we ons daarop voor? Wat moet er veranderd worden in het curriculum? En op welke manier sluiten we burgerschap af?
Het programma van deze studiedag zit bomvol bijdragen die je daarbij helpen. Met inspirerende inhoud en met het delen van kennis en ervaringen opdoen. Mis deze kans niet om voorbereid te zijn op de toekomst van het burgerschapsonderwijs in het mbo.

De dag is bedoeld voor docenten en beleidsadviseurs die zich bezighouden met burgerschapsonderwijs in het mbo.
Het volledige programma vind je in de bovenstaande link.

Ontmoet ook Eva Rovers. Tijdens haar lezing hoor je haar betoog dat je politiek niet te veel aan politici moet overlaten. Burgers zijn immers cruciaal voor het oplossen van de grootste uitdagingen van deze tijd. Onderwijs speelt daar een belangrijke rol in.
Na haar lezing gaat Koen Vos (practor Brede Vorming bij Firda) met haar in gesprek over de vraag hoe burgers zich nu en in de toekomst staande kunnen houden in een maximaal kleurrijke en pluriforme samenleving. Tijdens het gesprek worden op een speelse manier elementen uit de herijking van de kwalificatie-eisen ingebracht. Een deel van het gesprek heeft een interactief karakter waarbij Eva zal ingaan op vragen uit de zaal. Haar boek is tijdens de studiedag te koop en Eva Rovers is na haar bijdrage aanwezig voor een signeersessie.

Onlangs is Eva nog geïnterviewd door Brainwash, een platform van HUMAN. Lees het interview waarin Eva nog maar eens benadrukt dat ze een groot voorstander is van de representatieve democratie en dat zij zich al jaren inzet voor een nationaal burgerberaad over het klimaat. In navolging van landen als Ierland (abortus), Frankrijk (klimaat), Zweden (voedsel) en Duitsland (AI) is het volgens haar hoog tijd dat ook in Nederland ca. 150 gelote burgers nadenken over complexe problemen en met creatieve en vooral niet partijgekleurde oplossingen komen. Een goede afspiegeling van de maatschappij kan volgens Eva over oplossingen nadenken op een termijn langer dan vier jaar.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*