Brede Vorming in het mbo, hoe gaat dat in de praktijk? Deze vraag stellen docenten, conciërges en bestuurders bij ROC Friese Poort. Om deze vraag te beantwoorden heeft ECBO in 2019-2020 op ROC Friese Poort het waarderend onderzoek Blikvanger uitgevoerd. Hoe zijn de ambities op Brede Vorming van ROC Friese Poort zichtbaar in het dagelijks werk van de onderwijsprofessional? Hoe kijken ondersteunende diensten en management naar hun rol in Brede Vorming?
Volgens de stappen van waarderend onderzoek (appreciative inquiry) beschrijft de publicatie eerst welke ontwikkeling ROC Friese Poort rond Brede Vorming nastreeft: waarom is Brede Vorming belangrijk? Deel 2 beschrijft de ontdekkingen op basis van de antwoorden van meer dan 650 docenten en praktijkopleiders. De publicatie nodigt de lezer uit de ontdekkingen te vergelijken met de gedroomde situatie: wat hoopt ROC Friese Poort rond Brede Vorming te bereiken en hoe komen we daar vanaf de huidige situatie? Tussendoor vertellen verschillende professionals, van de student tot de vestigingsdirecteur, wat hun blik is op Brede Vorming.
ROC Friese Poort formuleert een zestal dromen :
Werkboek voor verdieping en inspiratie
Uit deze dromen en ontdekkingen volgt een aantal aanbevelingen, gericht aan de verschillende groepen onderwijsprofessionals. Met deze suggesties kunnen medewerkers van ROC Friese Poort met elkaar in gesprek om verder vorm te geven aan het best denkbare onderwijs. Teams worden uitgenodigd om vervolgstappen te zetten. De Blikvanger is zo een werkboek met uitspraken, voorbeelden, vragen en dromen die verdieping en inspiratie zal bieden om Brede Vorming in het onderwijs verder te ontwikkelen.
Zo geef je gezamenlijk invulling aan de kwalificatie, socialisatie en de persoonsvorming van studenten, zodat zij hun leven en hun bijdrage aan de samenleving kunnen vormgeven.