Kamerbrief voortgang basisvaardigheden: examen burgerschap en aanvullende eisen voor docenten

04 april 2024

Minister Dijkgraaf maakt het examen burgerschapsonderwijs verplicht en stelt aanvullende eisen in voor burgerschapsdocenten. Dat heeft de minister bekend gemaakt in een brief aan de Tweede Kamer over de voortgang van de Aanpak basisvaardigheden in het mbo. Het gaat daarbij om het versterken van de basisvaardigheden goed kunnen lezen, schrijven, rekenen en beschikken over burgerschapskennis en burgerschapsvaardigheden in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).

Over de maatregelen rondom burgerschap

Vanaf 2026 moeten mbo-studenten examen doen in burgerschapsonderwijs. Vanaf studiejaar 2026-2027 zal het examen een verplicht onderdeel zijn om je mbo-diploma te kunnen behalen. Het examen kan de vorm hebben van een portfolio, waarvoor de student een onvoldoende, voldoende of goed kan behalen. Op deze manier probeert minister Dijkgraaf het burgerschapsonderwijs naar een hoger niveau te tillen en minder vrijblijvend te maken.

Daarnaast stelt minister Dijkgraaf dat docenten die lesgeven in (één van de) basisvaardigheden (dat zijn taal, rekenen én burgerschap) een aanvullend opleidingstraject moeten volgen. Het komend jaar wordt in overleg met het veld nader uitgewerkt hoe dit opleidingstraject er uit komt te zien.

Voorbeelden

Minister Dijkgraaf noemt in zijn persbericht een aantal scholen die al met een burgerschapsportfolio werken, waaronder Albeda, Firda en ROC van Twente. Benieuwd naar de visies van deze scholen? Die kun je vinden op onze pagina met voorbeelden van visies.

Naar de voorbeelden

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*