Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork presenteert tot 6 november de tentoonstelling Emotie uit de bodem. Kamp Westerbork 1939-1971, met de archeologische vondsten die gedaan zijn in de afgelopen dertig jaar. Het is de eerste keer dat er een groot overzicht te zien is van de archeologische opgravingen die bij kamp Westerbork hebben plaatsgevonden.
De tentoonstelling is onderdeel van De Herinnering aan kamp Westerbork. Dit gaat over de vele betekenissen die in de afgelopen 77 jaar aan de historische plek zijn gegeven en belicht deze vanuit verschillende perspectieven met hulp van gastconservatoren.
Emotie uit de bodem. Kamp Westerbork 1939 – 1971 is tot 6 november te zien in het museum van Kamp Westerbork.
Een stukje prikkeldraad, een kapmes, een kinderlaarsje en een tube zalf. In de expositie komen de associaties bij deze objecten van zowel oud-gevangen van kamp Westerbork, als de bewoners van woonoord Schattenberg aan bod. In videofragmenten vertellen zij de verhalen die de archeologische vondsten bij hen oproepen. ‘Je mocht er niet aankomen, maar het lag gewoon voor het grijpen’, vertelt Mietji Hully over de parang (het kapmes). Zij woonde de eerste zeven jaar van haar leven in Schattenberg. Over een rode mondharmonica zegt zij: ‘Er werd altijd muziek gemaakt in het kamp. Muziek was bij uitstek een uitlaatklep om je verdriet, heimwee of frustratie naar buiten te brengen. In ieder gezin was wel een gitaar of een mondharmonica.’