“De stad Rotterdam is voor Albeda NEXT een prachtig speelveld.”

Datum toegevoegd: 11 november 2022
  • Sector MBO
  • Categorie Praktijkvoorbeelden
  • Aanbieder Albeda

Ahmet Dikbaş werkt alweer een flink aantal jaren in het mbo. Hij is naast docent burgerschap projectleider binnen Team Next, waaronder het project Albeda Next. Een project met landelijke bekendheid. Inmiddels werkt Ahmet ook als adviseur burgerschap voor ons Expertisepunt Burgerschap. Hieronder vertelt hij over zijn project bij Albeda.

Albeda Next is een beweging van studenten, docenten en het bedrijfsleven met de stad Rotterdam als prachtig speelveld. Het concept is geïnitieerd door Gyzlene Kramer-Zeroual, Programmadirecteur Strategie en Gelijke Kansen. De opzet is ontstaan uit de vraag voor studenten “hoe ziet je ideale schooldag eruit?”. Het antwoord daarop is simpel en effectief gebleken: “samen eten, drinken, bewegen én leren. Waarbij buiten naar binnen wordt gehaald, en studenten van binnen naar buiten gaan”.  Studenten, of beter gezegd NEXT’ers, worden in beweging gebracht en in hun kracht gezet door ze een podium te geven en ze te betrekken bij de organisatie. Met het meehelpen van de organisatie van events, workshops en inspiratietalks, ontwikkelen de studenten enorm veel 21st century skills zoals samenwerken, netwerken en communiceren in hun directe omgeving. Met de medewerking kunnen de studenten EduBadges behalen. Dit zijn digitale badges die studenten op hun LinkedIn-profiel of cv kunnen zetten om te laten zien wat ze tijdens hun studie aan extra’s hebben gedaan om aan verschillende vaardigheden te werken.

Ahmet gelooft in de kracht van rolmodellen. “In het onderwijs moet je een rolmodel hebben.” Zo had hijzelf ook een docente die hem inspireerde. “Klasgenoten dachten dat ik verliefd op haar was ofzo, maar zij inspireerde mij enorm. Ik herkende mij in haar en dat deed mij beseffen wat je als mens, docent aan impact kan maken. Zij bracht mij en anderen echt in beweging.”

Hij ziet ook grote ontwikkeling bij NEXT’ers. “Voor veel van deze studenten is het in het begin wennen voor ze. Er wordt inspanning van ze verwacht. Zodra ze zien waar hun uitdagingen liggen en de kansen pakken, groeien de studenten zienderogen”. Zo ook Gerard, vertelt Ahmet “Eerst een wat onzekere student niveau 2 met taalproblemen. Onder andere door zijn inspanningen als NEXT’er is hij enorm gegroeid. Naast dat hij in de afrondende fase van zijn niveau 4-opleiding zit, heeft hij zich ingespannen als mbo Ambassadeur voor Albeda en heeft hij meegewerkt met de jongerenorganisatie JOB. En zo zijn er zoveel voorbeelden. Fantastisch om te zien!”

NEXT-events zijn inclusief. Dat wil zeggen dat studenten van niveau 1 tot 4, BOL/BBL van harte welkom zijn om aan events deel te nemen, maar ook mee te werken. Deze kruisbestuiving van studenten, docenten en partners werkt magisch bij deze events. Bij de samenwerking met Rotterdamse (en daarbuiten) partners, influencers, BN-ers, key-note speakers en workshops staat de student centraal. Inmiddels zijn er zo’n 120 NEXT’ers en is er al een alumni-NEXT groep. “Van de alumi-NEXT’ers, nu studenten op het hbo of werkenden, krijg ik regelmatig appjes wanneer het volgende evenement weer gepland staat. Ook die staan weer te popelen om erbij te kunnen zijn.”

“Next is een beweging en iets wat beweegt kan niet stilstaan, om die reden zijn wij in de coronaperiode doorgegaan met online en blended vormgeven van Albeda Next door online webinars te organiseren, waar ook veel animo voor was. Het is een verademing dat we met NEXT weer live-events kunnen organiseren met en voor onze studenten. Fysiek samenkomen geeft deze events echt een extra dimensie.” 2 juni staat het laatste event voor dit schooljaar gepland.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*