Kareshma Bhoewar – Kunst maakt studenten blij

Datum toegevoegd: 11 november 2022
  • Sector MBO
  • Categorie Praktijkvoorbeelden
  • Aanbieder Zadkine

Kareshma Bhoewar is docent burgerschap en coördinator kunst en cultuur bij de entree-opleiding van het Startcollege van Zadkine in Rotterdam. Haar studenten hebben vorig jaar meegedaan aan het project KUNST/WERK, samen met Museum Boijmans van Beuningen. “Ik wil de studenten laten voelen: kunst is er ook voor jou!”

Vrachtwagen vol kostbaarheden
Tijdens de eerste les van KUNST/WERK kwam Boijmans met een vrachtwagen vol kostbare stukken naar de school. Kareshma’s studenten stonden perplex. Ze konden bijna niet geloven dat die waardevolle kunstwerken daar speciaal voor hen waren, dat het museum hen ermee vertrouwde.

“Veel studenten hebben toch het gevoel dat de maatschappij op hen neerkijkt. Deze benadering wekte vertrouwen en ze raakten gefascineerd,” vertelt Kareshma. Stonden ze ineens met zijn allen vragen te stellen over een strijkijzer met spijkers erin, echt uit interesse.

Advies voor het museum
De groep heeft binnen het project een advies gemaakt voor het nieuwe museum dat opent in 2026: hoe kan het museum een gastvrije plek zijn voor iedereen? Hun ideeën hebben ze samen met kunstenaar Maarten Bel vormgegeven dat is uitgewerkt in een prachtig visueel adviesplan door illustrator Conform Cox dat te bekijken is op Instagram. Ze adviseerden bijvoorbeeld om meer verbinding met de stad te maken, door er hangplekken voor jongeren te maken of artiesten bij het museum te betrekken.

Kunst is er voor iedereen
Studenten hebben vaak het idee dat kunst iets is voor rijke, witte mensen. Juist daarom laat Kareshma hen kennis maken met allerlei verschillende disciplines: ze gaan naar het Filmfestival, verschillende theatervoorstellingen en naar musea. “Ik wil hen laten ervaren dat zij ook rijk zijn. Hun etnische achtergrond is een rijkdom, dat erkennen is zo belangrijk. En hen laten voelen: kunst is ook voor jou!”

Werken met kunst en cultuur maakt haar studenten blij. Dat is belangrijk, zeker voor studenten in de entreeopleiding die vaak negatieve ervaringen hebben met school. Daarom is kunst en cultuur, mede door de inzet van Kareshma, ook echt een vak geworden op Zadkine. In dat vak en in haar burgerschapslessen probeert Kareshma haar studenten te prikkelen, waarbij kunst en cultuur voor haar een middel zijn om in gesprek te gaan. Denk aan een theatervoorstelling over LGBTQ+ of een tentoonstelling over Black Lives Matter.

“Mevrouw, ik hoop dat u zo doorgaat met kunst en cultuur, dat heeft me zoveel gebracht,” zei een student bij haar examenuitreiking laatst. Dat vindt Kareshma zo mooi: “Het maakt het onderwijs leuk, dat mag ook weleens zo zijn.”

Door: Isabelle Dobbe

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*