Geldezels

Een geldezel laat zijn rekening gebruiken om geld van criminelen naar iemand anders over te maken of wit te wassen. Geldezels worden vaak geronseld via social media, maar het gebeurt ook op straat en zelfs op school. Jongeren komen in toenemende mate in aanraking met deze vorm van digitale criminaliteit. Voer op Instagram de zoekopdracht “snel geld verdienen” in en je krijgt snel mogelijkheden aangeboden om je bankpas (of de bankpas van je ouders) uit te lenen en daar geld mee te verdienen. Heel veel jongeren zijn zich er niet van bewust dat dit strafbaar is en dat dit de nodige consequenties heeft.

Wat zijn de risico’s als je als geldezel wordt ingezet?

Docenten op het mbo worden steeds meer geconfronteerd met studenten die in de problemen komen vanwege het optreden als geldezel. Dit is strafbaar en kan grote gevolgen hebben:

  • De gebruikte bankrekening wordt geblokkeerd.
  • Je bent niet langer bij de bank welkom als klant. En voor de komende acht jaar ook niet bij een andere bank.
  • Je kunt geen leningen meer afsluiten, waaronder een hypotheek.
  • Je kunt aansprakelijk worden gesteld om het hele schadebedrag terug te betalen aan slachtoffers.
  • Jongeren verliezen hun vrienden, soms komen hele gezinnen in de schulden en er heerst schaamte en schuld. Ook de sociaal-emotionele impact is dus groot.
  • Jongeren zijn zich vaak nauwelijks bewust van de risico’s van geldezelen en laten zich relatief makkelijk overhalen. Het is dan ook noodzakelijk om meer jongeren te bereiken over dit onderwerp. Het mbo is daarin een cruciale plek.

Webinar over geldezels

Hogeschool Saxion en de Haagse Hogeschool organiseerden onder de vlag van het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering een webinar over geldezels, vooral bedoeld voor docenten op mbo-niveau 1. Hierbij gingen verschillende experts uit de wetenschap en praktijk (zoals banken en politie) in gesprek over het fenomeen. Het webinar had twee doelen:

Verstrekken van informatie aan docenten over het fenomeen ‘geldezelen’ onder jongeren, zowel op basis van voorbeelden uit de praktijk als inzichten uit de wetenschap.
Het overhandigen van een lesvoorbereidingsformulier over geldezels die docenten kunnen gebruiken in een les burgerschap.

Bekijk de webinar hier terug:

Omschrijvende afbeelding

Onderzoek en lessen van Wijzer in Geldzaken

In onderzoek van Wijzer in Geldzaken geeft 37% van de burgerschapsdocenten aan graag meer te willen weten over geldezels. Daarom maakte Wijzer in Geldzaken een nieuwe interactieve les hierover. De les is eenvoudig en gratis te gebruiken met de docentenhandleiding en de presentatie in de interactieve tool LessonUp.

Naar het onderzoek

Naar de handleiding voor docenten

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*