Informatiepagina: Vier de Vrijheid!

Het thema voor 4 en 5 mei 2024 is Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid.

Met aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn in onze samenleving. Maar ook breder werkt de Tweede Wereldoorlog door, zoals in de manier waarop we naar de wereld kijken. Alleen in een land zonder oorlog, waar mensenrechten worden nageleefd en waar geen onderdrukking is, kan een samenleving goed functioneren. Daarom vieren we ook dat we in een democratie leven. Een land waar iedereen mag meedenken en meebeslissen vraagt om ieders verantwoordelijkheid.

Op deze themapagina plaatsen we tips en informatie om dit thema tijdens de burgerschapslessen te bespreken. We vullen de pagina regelmatig aan met nieuwe informatie.

Online leeromgeving van 4Free

Denk je na over hoe je studenten met elkaar in gesprek kan laten gaan over vrijheid en onvrijheid? Ben je benieuwd hoe je de verbinding kunt maken tussen de Tweede Wereldoorlog – een tijd waarin democratie en vrijheid onder druk stond – en de belevingswereld van jongeren nu? En wil je weten hoe dit met burgerschap te combineren is? Ga dan aan de slag met de online leeromgeving en het docentenmagazine van 4FREE. Ze bieden ook een docentenmagazine vol inspirerende voorbeelden.

Naar de themapagina over 4Free

 

Educatie Theater na de Dam

De educatietool Atelier van Herinnering biedt meer dan honderd verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Het aanbod is ontstaan vanuit de vele bijzondere jongerenvoorstellingen van Theater Na de Dam. Maak eens gebruik van dit gratis lesmateriaal voor je (burgerschaps)lessen.

Naar de gratis educatietool Atelier van Herinnering

Lesmateriaal bij serie De Joodse Raad

Bij de serie De Joodse Raad van de NPO en EO is lesmateriaal ontwikkeld, dat ook voor het mbo goed te gebruiken is. Het leerdoel van dit lesmateriaal is inlevingsvermogen.  Studenten leren zich verplaatsen in een situatie die zich in de geschiedenis heeft afgespeeld en proberen met die blik naar de situatie te kijken. Daarnaast leren studenten wat De Joodse Raad was, waarom deze was opgesteld en wat de raad deed.

Naar het lesmateriaal

 

Organiseer een vrijheidsmaaltijd

In Nederland kunnen we gelukkig vieren dat we in vrijheid leven. Maar vrijheid is nooit vanzelfsprekend. Daarom gaat heel Nederland op 5 mei met elkaar aan tafel, om verhalen te delen en samen vrijheid te vieren. Vraag een financiële bijdrage aan of lees meer over het organiseren van een vrijheidsmaaltijd.

Informatie over vrijheidsmaaltijden

Bezoek een vrijheidscollege

De Vrijheidscolleges inspireren jong en oud om na te denken over de waarde van vrijheid. Met persoonlijke verhalen over vrijheid, online en door heel het land.
Naast jaarlijks terugkerende sprekers als documentairemaker Natascha van Weezel, voetballer Evgeniy Levchenko, acteur Joenoes Polnaija en presentator Dieuwertje Blok, zijn er dit jaar een groot aantal nieuwe namen toegevoegd. Zo brengen in 2024 onder meer comedian Raoul Heertje, voormalig nieuwslezer Noraly Beyer en oud-politica Hedy d’Ancona vrijheid naar de actualiteit. Ook econoom en schrijver Marcia Luyten, rapper Rico, journalist Nikki Sterkenburg en journalist Radi Suudi maken dit jaar onderdeel uit van de Vrijheidscolleges. Verder zijn Stem op een Vrouw-directeur Devika Partiman, actrice Ayla Satijn en criminoloog Lydia de Leeuw van de partij. Zij gaan onder meer in op de kunst van het samenleven, het leven in een dictatuur en het belang van jezelf uitspreken.

Bekijk hier het overzicht van de sprekers en waarover ze in gesprek gaan. Kom langs om jouw visie te delen, want vrijheid kan niet zonder jou.

Naar de agenda + ticket kopen

Introfilmpje: Vrijheid vieren we niet alleen, dat vieren we samen

 

Videoserie: Jong in oorlog

In deze videoserie vertellen ooggetuigen over hun kindertijd in de Tweede Wereldoorlog. De filmpjes zijn ingedeeld naar thema en duren elk ongeveer 10 minuten. Ze zijn  in samenwerking met Schooltv speciaal ontwikkeld om in de klas te gebruiken. Inmiddels zijn er 24 filmpjes over uiteenlopende onderwerpen.

Naar de website met de filmpjes

Lees het interview met Lody van de Kamp in NieuwWij over zijn nieuwste boek ‘De Typiste’.

Het boek ‘De Typiste’ gaat over de Joodse Lien de Vries. In oorlogstijd vindt ze een kantoorbaan bij de Joodse Raad in Amsterdam. Het leidt voor haar tot een hartverscheurend dilemma: kiest ze voor haar principes of voor haar familie? Van de Kamp wil met zijn roman de gevolgen van de wrede verdeel- en heerspolitiek van de nazi’s voor gewone mensen invoelbaar maken. Toch hebben we volgens de auteur ook dilemma’s nodig. “Leven zonder tweestrijd is de andere waarheid geen kans geven.”

Naar het interview

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*