Oorlog in Oekraïne: materiaal voor docenten

Hoe bespreek je de oorlog in Oekraïne met je studenten? We zetten hulpmiddelen en lesmateriaal voor je op een rij.

Lesbrief: ‘Terinfo’ 

University Utrecht ontwikkelde samen met de website ‘TerInfo’ een lesbrief voor leraren in het po, vo en mbo met daarin handvatten om de oorlog in Oekraïne te bespreken. Bekijk de lesbrief hier.

#Trendingles

Uitgeverij Deviant heeft een #Trendingles ontwikkeld om de oorlog in Oekraïne te bespreken tijdens burgerschapslessen. De les is hier te vinden.

Educatieve films over Oekraïne

Het Netwerk Filmeducatie geeft vier filmtips over Oekraïne. De films en documentaires kunnen helpen bij het duiden van de situatie in Oekraïne en helpen het gesprek te starten en ruimte te geven aan gevoelens, zorgen en meningen.

Oorlog bespreken met werkvormen van ProDemos

ProDemos heeft drie werkvormen ontwikkeld die je kan gebruiken als je de oorlog in Oekraïne wil bespreken in de klas. Klik hier voor meer informatie.

Mediawijs met de oorlog in Oekraïne omgaan

Het Netwerk Mediawijsheid geeft handvatten om mediawijs om te gaan met de oorlog in Oekraïne. Van nepnieuws herkennen en bespreken tot digitale veiligheid. Kijk hier voor meer informatie.  

Het artikel “Zijn de kaarten over de oorlog in Oekraïne misleidend?” van Argos, Human en de VPRO geeft achtergrondinformatie over hoe media ons informeren over de oorlog in Oekraïne. Lees het artikel hier.

Dossier van HUMAN: Achtergronden bij de oorlog in Oekraïne

De omroep HUMAN heeft een online dossier over Oekraïne aangemaakt met context en achtergronden om de oorlog in Oekraïne beter te kunnen begrijpen. Hierbij is ook aandacht voor hoop en veerkracht – juist in tijden waarin het makkelijk is om dat uit het oog te verliezen. Naar het dossier 

Nog meer…

Daarnaast hebben onze collega’s van de VO-raad lesmateriaal en andere ondersteuning verzameld die docenten kunnen helpen om de oorlog op een goede manier bespreekbaar te maken. Ook voor het mbo. Bekijk hun overzicht hier.

Ook Stichting School en Veiligheid besteedt op deze pagina aandacht aan het gesprek in de klas over de situatie in Oekraïne.

Op de site van Bibliotheek Utrecht vind je een panelgesprek met een hoogleraar conflictstudies, een sociologe, kolonel en hoofddocent cyberstudies en assistent-professor cyber-security en politiek. Dit materiaal kun je gebruiken als gespreksstof tijdens je lessen of als achtergrondmateriaal.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*