Studenten breken uit hun bubbel met MixUp!

ROC Midden Nederland heeft samen met Erasmus+, de Universiteit van Utrecht, Civinc en nog 3 scholen in Europa de online tool MixUp! ontwikkeld. Deze tool laat studenten beroepsonderwijs uit verschillende landen met elkaar in gesprek gaan over sociaalmaatschappelijke thema’s.

Uit de bubbel

Door middel van online algoritmes krijgen we vaak inhoud gepresenteerd die aansluit bij onze voorkeuren. Hierdoor komt de internetgebruiker minder snel in aanraking met andere opvattingen en kan er een filterbubbel ontstaan. Dit geldt ook voor onze studenten. MixUp! biedt hier een antwoord op door de jongeren juist op basis van hun tegengestelde mening te matchen met elkaar. Voordat de studenten het gesprek voeren, vullen ze eerst hun standpunt in over 9 verschillende stellingen. De tool koppelt vervolgens studenten aan elkaar op basis van hun (tegenovergestelde) opvattingen over bepaalde burgerzaken. Deze match heeft niet als doel om elkaar te overtuigen maar wel om andere perspectieven te leren kennen en uit je (filter)bubbel te breken.

De Kick-off

Er waren uitgebreide testrondes die ervoor zorgden dat MixUp! goed aansluit bij het doel en de behoeften van de gebruikers. Hierna was het zover. Op 9 mei 2023, tevens Europe Day, was de internationale kick-off van de tool. 450 jongeren uit Italië, Portugal en Nederland deden mee en gingen met elkaar in gesprek over de onderwerpen gender equality, mentale gezondheid onder jongeren en discriminatie. Uit het onderzoek dat de Universiteit Utrecht heeft gedaan is naar voren gekomen dat de jongeren deze drie onderwerpen belangrijk vinden. Een reactie van een deelnemer tijdens de Kick-off: “dit is vet! Ik praat met iemand uit Italië en we hebben het nu over vrijheid van meningsuiting”.

MixUp! wordt verder ontwikkeld en kan ook worden ingezet rond maatschappelijke themadagen zoals bijvoorbeeld Pride, Internationale Vrouwendag en de Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie.

Afbeelding slide

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*