Ná de verkiezingen van november 2023

Op woensdag 22 november 2023 was de vervroegde Tweede Kamer verkiezing. Hoe gaat het nu verder? Wat gebeurt er eigenlijk allemaal ná zo’n verkiezing?
Op onze themapagina vind je daarover informatie die je tijdens de burgerschapslessen kunt gebruiken.

Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met nieuwe informatie.

Formatie – ProDemos

De verkiezingen zijn geweest, maar waarom duurt zo’n formatie eigenlijk zo lang? De les start met vertellen over de onderhandelingen voor een nieuw kabinet. Hebben jouw studenten wel eens onderhandeld?
Je studenten bekijken een filmpje over de formatie en gaan in groepjes aan de slag met enkele begrippen. Na afloopt weten ze globaal hoe het formatieproces verloopt, kennen ze enkele begrippen en ervaren dat partijen moeten samenwerken om een meerderheid te halen.

Naar de les Politiek in Praktijk: Formatie

Op weg naar een nieuw kabinet – NOS

De PVV is de grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen. Op deze website vind je de belangrijkste verhalen over de formatie van het nieuwe kabinet.

Naar de website van de NOS

De Democratie is van jou!

De democratie is van belang voor ons allemaal. Voor studenten is het vaak een abstract begrip. Hoe laat je hen ervaren hoe de democratie van invloed is op hun dagelijkse leven? Gebruik de les op LessonUp, met interactieve vragen in een korte animatie geïnspireerd op het boek Over tirannie van hoogleraar geschiedenis Timothy Snyder.

Naar de les

Doe mee met een burgerberaad

Voor jongeren vanaf 16 jaar is een burgerberaad een kans om aan oplossingen te werken voor moeilijke onderwerpen zoals wonen, onderwijs, migratie, en de toekomst van voedsel. Dit betekent een betere representatie van wat voor je studenten belangrijk is! Daarom start Bureau Burgerberaad juist midden in verkiezingstijd de campagne Als je ‘t mij vraagt. Laat je studenten kennismaken met burgerberaden en hoor over welke onderwerpen zij het willen hebben. De opbrengst wordt gedeeld met de nieuwe Kamer en kabinet. Dus, vraag je studenten: waar zouden zij een #burgerberaad over willen houden? Geef het door en kom meer te weten over burgerberaden via:

#Alsjehetmijvraagt

Het Kamergesprek

In een nieuwe aflevering van de talkshow ‘Het Kamergesprek’ bespreekt presentator Kemal Rijken met zijn gasten de rol van de Kamer na verkiezingen, en het proces van de formatie. Te gast zijn John Bijl (directeur van het Periklesinstituut), Alexander van Kessel (auteur van ‘Formaties’), Sarah Gagestein (communicatie-expert) en Martine Wolzak (politiek verslaggever FD).

Kijk ‘Het Kamersgesprek’ terug

De Stemmen zijn geteld. En nu?

Nu de stemmen geteld zijn, is het tijd om een nieuw kabinet te vormen: formeren. Welke opties zijn er en waarop moet je letten? Bekijk het filmpje van NOS op 3.

Naar de video

Polarisatie of Democratie?

Nieuw Wij, een platform dat verbinding en de kracht van onderlinge verschillen voorstaat, deelt in een serie van vijf artikelen, geschreven door filosoof Maurits in ’t Veld een visie die de democratie behoudt én het algemeen belang veilig stelt.
Lees de artikelen over polarisatie en democratie

Naar de artikelen

Waarom politici hun belofte niet (kunnen) nakomen

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen is binnen en het formeren kan beginnen. Maar gaat er iets terechtkomen van de beloftes die alle politieke partijen de afgelopen tijd gedaan hebben? Waarom die zo vaak niet uitkomen, komt door een typisch Nederlands dingetje: het poldermodel. Hoe dat zit, legt Dennis uit in een video.
Met dank aan Dennie Oude Nijhuis van de Universiteit Leiden.

Naar de video

Waarom Wilders juist nu wint

Een historische overwinning voor de PVV. In deze video van Nieuwsuur kijken je naar wie er op de PVV hebben gestemd, waarom, en blikken ze vooruit naar de formatie.

Naar de video

Waarom Wilders en Baudet het goed doen onder scholieren en jonge kiezers

Jonge mensen stemmen over het algemeen progressiever dan ouderen. Toch is de PVV ook onder jonge kiezers populair. Hoe komt dat? Lees het artikel in Trouw (alleen voor abonnees).

Naar het artikel in Trouw

67 nieuwe Kamerleden, wie zijn het? ‘Mensen zijn trots dat ik de Kamer in ga’

Met 67 leden komt iets minder dan de helft als nieuwkomer in de Tweede Kamer. Woensdag 6 december 2023 worden zij beëdigd. Wie zijn deze mensen? NOS portretteerde de nieuwe Kamerleden van NSC en PVV, twee partijen die hebben gewonnen bij de verkiezingen.

Naar de video

Keuzes in Kaart 2025-2028

Economische analyse van verkiezingsprogramma’s
VVD | D66 | GroenLinks-PvdA | CDA | ChristenUnie | Volt | JA21 | SGP

  • Budgettaire keuzes in kaart gebracht
  • Economische effecten doorgerekend

Keuzes in Kaart 2025-2028

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*