Keti Koti – Het herdenken en vieren van de afschaffing van de slavernij

23 juni 2025

Hoe geef je les over het slavernijverleden? Om je hiermee op weg te helpen, heeft het Expertisepunt Burgerschap een overzicht van handreikingen, leermiddelen en praktijkverhalen opgesteld. Deze pagina richt zich op het primair onderwijs. Klik hier voor de pagina van het voortgezet onderwijs.

Bij de bespreking van het slavernijverleden gaat het over fundamentele rechten van de mens en de basiswaarden van de democratische rechtstaat: gelijkheid, vrijheid en de menselijke waardigheid. Recent deden diverse politieke partijen een oproep om in het onderwijs meer aandacht aan het slavernijverleden te besteden. Het Historisch Nieuwblad schreef een artikel over de vraag of dit een terechte oproep was: ‘Leerkrachten willen slavernij wel bespreken, maar weten niet hoe’.

Slavernijverleden: handreikingen en leermiddelen

Op 1 juli vieren we met Keti Koti de afschaffing van de slavernij. Koti betekent ‘verbroken ketenen’; de boeien waarmee de tot slaafgemaakten werden vastgezet, zijn gebroken. Nederland schafte op 1 juli 1863 de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen wettelijk af, maar 1873 wordt eigenlijk als het officiële jaar van afschaffing aangehouden. Op 1 juli 2023 maakte koning Willem-Alexander excuses voor het Nederlandse Slavernijverleden. Even daarvoor, december 2022, had premier Mark Rutte dat ook gedaan. Het ging hierbij om erkenning, bewustwording en herstel.

Bekijk ook onze pagina met handreikingen en tips voor het MBO: https://www.expertisepuntburgerschap.nl/aandacht-voor-het-slavernijverleden/.

En de Algemene Onderwijsbond geeft tips voor betere lessen over het slavernijverleden.

Handreikingen

NiNSee

Het Nationaal instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis verzamelt en deelt kennis over het slavernij- en koloniale verleden. Zij organiseren jaarlijks de Nationale Herdenking Slavernijverleden.

De website Slavernij en jij, biedt veel informatie over het Nederlandse slavernijverleden. Het geeft de essentiële thema’s uit het Nederlandse slavernijverleden weer en is geschikt voor docenten, en leerlingen van vmbo-t, havo en vwo. Ook leerlingen in de bovenbouw van het po kunnen het gebruiken bij werkstukken en opdrachten.

Kennisplatform inclusief samenleven (KIS)

Het kennisplatform heeft als doel een fundamentele bijdrage te leveren aan een pluriforme en stabiele samenleving. Ze hebben een aantal artikelen en rapporten beschikbaar over educatie over het slavernij- en koloniale verleden van Nederland. KIS beheert ook een database voor antidiscriminatie-interventies. Daarin lees je bijvoorbeeld over de stichting Keti Koti Tafel.

Nederlands Jeugdinstituut

Het Nji heeft een pagina met informatie en tips voor professionals.

NOS

NOS Stories heeft een video over het slavernijverleden. Ook NOS op 3 heeft een video met uitleg over het slavernijverleden en het excuus-dilemma. En de NOS heeft een pagina ingericht waar een collectie artikelen over Keti Koti wordt bijgehouden.

NPO Kennis

NPO Kennis is een platform met explainers en informatieve story’s over onderwerpen die jongeren bezighouden, en ze hebben een aparte pagina over Slavernij.

Universiteit van Nederland

Universiteit van Nederland heeft twee video’s te bieden waarin de slavernij en de rol van Nederland wordt uitgelicht, en een video over een taal die niet zou bestaan zonder de slavernij.

 

Lesmateriaal

Er zijn meerdere educatieve materialen die het thema slavernijverleden behandelen. Ze kunnen een verbinding vormen met aandacht voor (het ontstaan van) de pluriforme Nederlandse samenleving en thema’s als racisme en discriminatie.

Canon van Nederland

De Canon van Nederland telt vijftig vensters: belangrijke personen, voorwerpen en gebeurtenissen die samen het verhaal van de historische en culturele ontwikkeling van Nederland laten zien. Anton de Kom, een Surinaams verzetsheld, is één van deze vensters. Een ander venster gaat over slavernij. De website geeft op een tabblad voor docenten lessuggesties bij deze vensters.

Stichting Nederland wordt beter

Deze stichting zet zich in om meer bewustzijn te creëren over het Nederlandse slavernijverleden en de doorwerking hiervan in de hedendaagse maatschappij: Educatie.

Waarom het lesmateriaal werkt lees je hier: Lespakket Nederlands Slavernijverleden & Racisme – Nederland Wordt Beter | KIS.

Stichting Stil Verleden

Deze stichting brengt het koloniale- en slavernijverleden dichterbij met educatieve projecten voor po en vo.

Mapping Slavery

Mapping Slavery heeft een pagina met voorbeeldlessen en documentatie rond sporen van slavernij in Nederland. Met routes die met de klas gelopen kunnen worden, en thema’s die leerlingen zelf kunnen bestuderen. Het is ontwikkeld rond 2018.

Wereldmuseum

Het Wereldmuseum biedt een perspectief op de wereld en probeert deze begrijpelijk te maken via de eigen collectie, tentoonstellingen en programmering. Het lesmateriaal over oneerlijke handel en/of racisme kan los in de klas gebruikt worden of als voorbereiding op een bezoek aan één van de locaties: Amsterdam, Rotterdam of Leiden.

Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum heeft een educatief programma, waaronder de tentoonstelling Schaduwen op de Atlantische oceaan. Het gaat over de impact van de koloniale geschiedenis.

Uitgeverij L

De uitgeverij heeft Quaco – Leven in Slavernij uitgegeven: een stripverhaal over het Nederlandse slavernijverleden. Er is lesmateriaal en een docenthandleiding bij de strip beschikbaar.

Netwerk Filmeducatie

Diverse educatieve video’s zijn te vinden via het Netwerk Filmeducatie.

Selecties van lesmaterialen

Bekijk ook de lesmaterialen over het slavernijverleden van  het Nationaal archief, en de themapagina op Wikiwijs.

Andere lesmaterialen

Keti Koti Materialen over Keti Koti (en het slavernijverleden) zij ook te vinden bij diverse andere organisaties: Schooltv, Nieuws in de klas, Blink, Krachtbronnen, KwintessensKanjer Educatie, Netwerk Film Educatie, Onderwijs van Morgen.

Regionaal aanbod

Ook in diverse regio’s kunnen klassen terecht om te leren over het slavernijverleden. Bijvoorbeeld in Overijssel, Friesland, Utrecht, Gelderland.

Fawaka

Fawaka is een aanbieder van educatieve activiteiten over duurzaam en inclusief denken en handelen, met een focus op wereldburgerschap. Het biedt een nascholingstraject aan over het slavernij- en koloniaal verleden (en de doorwerking daarvan) om de vertaalslag naar de onderwijspraktijk te maken.

 

Praktijkverhalen

  • In Didactief een interview met Peggy Brandon, kwartiermaker en curator van het Nationaal Slavernijmuseum. Zij geeft ook leestips.
  • Aandacht voor de Keti Koti Tafels in Trouw, als ook het slavernijverleden van gemeenten, provincies en instellingen.
  • Het Nederlands Dagblad schrijft over de lancering van de hand-out ”de ontbrekende bladzijde’ van Omroep Zwart in een gastles op het IJburg College. Lees het artikel
  • In de Volkskrant schrijft Harriët Duurvoort met enige regelmaat over het slavernijverleden. Lees andere artikelen van haar hier.
  • Op de website van Nieuw Wij een artikel van Miriam van Coblijn over de aandacht voor het slavernijverleden in het basisonderwijs. Lees het artikel hier.
  • In het Parool schrijf Carmen Felix dat 1 juli ook een belangrijke dag is om als Indische Nederlander het slavernijverleden te herdenken. Lees het artikel hier.
  • In Trouw reageert Gijs Korenblik, docent geschiedenis, op de oproep van Kamerleden om meer aandacht in het onderwijs voor het slavernijverleden te hebben. Lees het artikel hier. Ook in andere kranten zijn regelmatig opiniestukken van hem te lezen, zoals in de Telegraaf over het slavernijverleden en geschiedenisles op het vmbo.
  • In ons Magazine Burgerschap op school (2023-2024) een artikel over Lesgeven over het slavernijverleden.

Ontbreekt er nog materiaal op deze pagina? Laat het ons dan weten via communicatie@expertisepuntburgerschap.nl.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Meld je aan!

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je net als 7200 andere
onderwijsprofessionals in voor
onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*