Leergang ‘Leiderschap en burgerschap’

01 september - 31 december 2023
  • Duur 09:00 - 12:00
  • Locatie Afhankelijk locatie deelnemers
  • Organisator Expertisepunt Burgerschap
  • Kosten Voor de school zijn er geen kosten aan verbonden. Leergang wordt aangeboden door het ministerie van OCW.
  • Datum Najaar

Doel

De leergang ‘Leidinggeven aan de school als democratische oefenplaats’ heeft als doel om leiders in het onderwijs te ondersteunen bij het vormgeven van een schoolcultuur waarin de basiswaarden van onze democratische rechtsstaat worden omarmd en nageleefd.

Burgerschapsonderwijs vereist dat je reflecteert op de basiswaarden van de democratische rechtsstaat en hiermee leert omgaan. De interpretatie en onderlinge relatie van deze waarden zijn vatbaar voor discussie en bieden ruimte voor scholen om hun eigen accenten te leggen en hun eigen identiteit en onderwijsvisie te ontwikkelen. Dit maakt het mogelijk voor scholen om de betekenis van deze waarden op hun eigen manier in te vullen. Maar hoe schrijf je een goede visie? Welke rol spelen mijn opvattingen en overtuigingen in het vormgeven van burgerschapsopdracht? Hoe zorg ik dat context van de school meegenomen wordt in de visie van school? Hoeveel ruimte heb ik?

Bovenstaande vragen komen we met regelmaat tegen op scholen. Het zijn belangrijke vragen, want leiderschap speelt een belangrijke rol bij elke verandering of ontwikkeling.

Doelgroep

Schoolleiders en teamleiders VO

Opzet van deze leergang

In vijf bijeenkomsten van drie uur delen we kennis en ervaringen, wisselen we uit en inspireren we elkaar. Na elke bijeenkomst krijg je een opdracht mee wat ervoor zorgt dat de burgerschapsopdracht van jouw school steeds verder vorm krijgt. Aangezien het gaat om de ontwikkeling van burgerschapskennis, vaardigheden en houding van leerlingen, zal het perspectief van de jongeren meegenomen worden. Dit betekent dat jij tussen de bijeenkomsten door in gesprek zal gaan met collega’s en met leerlingen van jouw school. Op de laatste bijeenkomt zullen we de belangrijkste inzichten met elkaar delen.

Met deze leergang willen we schoolleiders ondersteunen bij het creëren van een schoolcultuur waarin leerlingen worden opgeleid tot actieve burgers die bijdragen aan een democratische samenleving.

Na afloop van de leergang heb je:

  • Onderbouwde kennis opgedaan over wat burgerschap is. Hoe wet- en regelgeving verandert en wat dit betekent voor jouw rol als leider;
  • Een visie ontwikkeld op burgerschapsvorming en onderzocht wat dit betekent voor jouw rol, maar ook voor je team en de school;
  • Een dialoog gevoerd met zowel collega’s als leerlingen;
  • Een ‘plan’ gemaakt met duidelijke vervolgstappen.

Begeleiding

Deze leergang  wordt begeleid door Esther van den Berg, adviseur Expertisepunt Burgerschap. Zij zal hierbij samenwerken met experts van de vo-academie. Naast haar werk als adviseur & onderwijskundige, leidt zij ook directeuren op voor po/vo.

Praktisch zaken

Data Ergens in najaar 2023
Tijd 9:00 – 12:00 uur
Plaats Afhankelijk locatie deelnemers
Kosten Voor de school zijn er geen kosten aan verbonden. Leergang wordt aangeboden door het ministerie van OCW.
Deelnemers Schoolleiders en teamleiders VO.
Tijdsinvestering Minimaal 15 uur naast de bijeenkomsten
Voorwaarde Een leernetwerk bestaat bij de gratie van meerdere deelnemers van verschillende scholen. Deelname is daarmee niet vrijblijvend.
Uiterlijke inschrijfdatum 1 augustus 2023

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*