Lesmateriaal

Om je op weg te helpen met lessen op het gebied van burgerschap verwijzen we per thema door naar aanbieders met lesmateriaal. Sommige aanbieders hebben materiaal in meerdere thema’s, dus kijk vooral verder op de websites. Onderaan deze pagina staat een aantal verzamelplaatsen van leermiddelen.

Wij streven naar een zo volledig mogelijk overzicht van lesmateriaal en onderwijsactiviteiten, maar kunnen niet voor jou bepalen wat goed en geschikt is voor jouw leerlingen. Heb je vragen over specifieke leermiddelen? Neem dan contact op met de aanbieder.

Heb je ook aanbod dat past op deze pagina? Mail dan naar communicatie@expertisepuntburgerschap.nl, geef daarbij aan bij welk van de thema’s het aanbod van jouw organisatie het beste past.

Afbeelding over

Handreikingen en leermiddelen over het Israëlisch-Palestijns conflict

Op deze pagina vind je een overzicht met hulpmiddelen om het conflict samen met je leerlingen te behandelen.

We hebben we een aantal verzamelplaatsen van leermiddelen met lessen op het gebied van burgerschap voor je op een rijtje gezet:

 • Vakportaal burgerschap

  Je vindt op deze site informatie over onderwijsdoelen voor burgerschap, de nieuwe wettelijke eisen en het toezicht daarop, tips hoe je als school je visie kunt bepalen en hoe je je onderwijsaanbod daarop af kunt stemmen. De site biedt zowel methoden als ander lesmateriaal, handreikingen, mogelijkheden voor trainingen en verwijzingen naar  organisaties en expertisecentra. Het aanbod is onderverdeeld in een aantal relevante burgerschapsthema’s: burgerschap (specifiek), burgerschap (geïntegreerd), wereldburgerschap, school in de samenleving, sociale veiligheid en conflicthantering, democratische rechtsstaat, kinder- en mensenrechten, leerlingenparticipatie en -inspraak, identiteit en diversiteit, debatteren en filosoferen, digitaal burgerschap. Kijk hier voor vmbo, havo/vwo en praktijkonderwijs.

 • Burgerschapsmarkt

  Op de website burgerschapsmarkt.nl van de Respect Foundation vind je lesmaterialen ingedeeld per thema. De thema’s zijn te filteren op leerjaar, locatie, duur en niveau.

 • Lesson Up

  LessonUp is te gebruiken voor ieder type onderwijs en ieder niveau. In de lesbibliotheek staan digitale en interactieve lessen voor je klaar die je direct kunt gebruiken. De lessen over burgerschap vind je hier. Via het filtersysteem kan je sorteren op het leerjaar waaraan je de les geeft.

 • Voor de klas

  Voor de klas is een verzamelplaats voor gastlessen, excursies en lesmaterialen, oom op het gebied van burgerschap. Je kunt filteren op leerdoelen, duur en kosten.

 • Wikiwijs

  Wikiwijs is een openbare plek waar je lesmateriaal kunt zoeken, maken en delen. Materiaal over burgerschap, te gebruiken in het voortgezet onderwijs, vind je door in het filtersysteem voor voortgezet onderwijs te klikken en een keuze te maken voor het leerjaar waaraan je les geeft.

 • Leraar24

  Leraar24 biedt praktische en deskundige informatie die je direct toe kunt passen. Op de site vind je meer informatie over burgerschapsonderwijs en hoe je dit vorm kan geven binnen de school.

Omschrijvende afbeelding

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*