(Vrije)scholen willen met en van elkaar leren om hun burgerschapsonderwijs te verbeteren gebaseerd op de nieuwe conceptkerndoelen (SLO). Deze zijn gericht op de eerste drie leerjaren van het vrijeschoolonderwijs VO. Scholen zijn wettelijk verplicht aandacht te besteden aan actief burgerschap en sociale cohesie. De overheid geeft met deze wet een duidelijk kader, waarbinnen het aan scholen zelf is over hoe ze daaraan invulling geven. (Vrije)scholen geven aan de hand van de conceptkerndoelen (SLO) hun burgerschapsonderwijs momenteel vorm.
In dit leernetwerk voor (vrije)scholen ga je aan de slag om, passend bij de specifieke (vrije)schoolvisie en het leeftijdsgebonden leerplan, het burgerschapsonderwijs verder vorm te geven. Er worden tijdens het leernetwerk lesvoorbeelden ontwikkeld, handreikingen hiervoor opgesteld en evaluatie-instrumenten ontworpen waarmee je zowel leerlingen als leraren kunt betrekken bij het ontwikkelen van kwalitatief burgerschapsonderwijs verbonden aan het schoolleerplan.
Docenten, teamleiders of burgerschapscoördinatoren VO
Burgerschap wordt door veel vrijescholen als belangrijk ervaren. Maar als het gaat om kennis, vaardigheden en attitude, is in veel vrijescholen het burgerschapsonderwijs impliciet en verdient verdere concretisering. Van de scholen die meedoen in het leernetwerk nemen steeds docenten deel die vanuit functie of taak betrokken zijn bij de ontwikkeling van burgerschapsonderwijs.
De opbrengst is drieledig:
a. Visie (algemeen) plus schoolspecifieke uitwerking.
b. Lessenreeks of leerlijn op maat (in projectvorm, vakles of mentoruur) gekoppeld aan burgerschapsdoelen (door SLO geformuleerd).
c. Evaluatie-instrument (vragenlijst voor leerlingen).
De bijeenkomsten zijn van 12.30-16.30 uur.
Bijeenkomst I oriëntatie (live):
BVS, Vondellaan 50, 3521 GH Utrecht
Circa 20 uur bijeenkomsten en 40 uur verwerking/uitwerking/voorbereiding.
8
27 september 2024
Dit leernetwerk wordt in samenwerking met het Expertisepunt Burgerschap aangeboden door BVS Schooladvies.