Studiemiddag: Religie en identiteit: Geleefde religie in een veranderende wereld

26 april 2024
  • Duur 13:15 - 17:30
  • Locatie Leiden
  • Organisator Centrum voor Religiewetenschap (LUCSoR) en OnderwijsNetwerk Zuid-Holland (ONZ)

Religieuze identiteit is een complex verschijnsel. Mensen die zich ‘christen’, ‘moslim’ of ‘boeddhist’ noemen verbinden zich allemaal aan een traditie, maar mensen met een religieuze identiteit vullen die identiteit op zeer uiteenlopende manieren in. Sommigen volgen de religieuze autoriteiten en geschriften nauwkeurig, terwijl anderen juist bezig zijn hun traditie te vernieuwen. Sommigen zijn trots dat ze zich ‘christen’ of ‘moslim’ mogen noemen, terwijl anderen doen aan allerlei religieuze praktijken zonder zich daardoor als ‘iets’ te voelen. Voor sommigen staat de religieuze identiteit los van hun nationale of etnische identiteit, terwijl religieuze en nationale identiteit voor anderen juist onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Tijdens deze studiemiddag stellen religieonderzoekers van de Universiteit Leiden scherp op hoe religieuze identiteit gevormd en onderhandeld wordt. Onderweg gaan de deelnemende docenten met elkaar en de onderzoekers in gesprek over de kansen die het thema religie en identiteit biedt in het voortgezet onderwijs. Dit gaan we doen aan de hand van concrete bronnen waarmee ook leerlingen aan de slag kunnen in de klas. Het programma wordt afgerond met een borrel.

De studiemiddag is voor alle vo-docenten (tweede- of eerstegraad) die lesgeven over religie en levensbeschouwing en op zoek zijn naar inhoudelijke verdieping. Deelname is gratis.

Aanmelden kan via Markus Davidsen.

Bron: website Universiteit Leiden

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*