Het Expertisepunt Burgerschap zal in 2024 zes leernetwerken mogelijk maken. In een leernetwerk werken scholen onder leiding van een expert samen rondom een thema of vraag met betrekking tot burgerschapsonderwijs. Denk aan het vormgeven van leerlingparticipatie in de school, het aansluiten van burgerschap op de schoolidentiteit of het bouwen aan een schoolcultuur waarin moeilijke gesprekken niet uit de weg worden gegaan. Scholen die samen een leernetwerk vormen komen regelmatig (eventueel online) bijeen en worden begeleid door een expert. Resultaten worden gedeeld met het Expertisepunt Burgerschap die de inzichten deelt met het onderwijsveld.
Per leernetwerk is een bedrag van 12.000 euro beschikbaar. Het Expertisepunt Burgerschap roept onderwijsinstellingen en andere organisaties met expertise op het gebied van burgerschap op voor 15 maart een voorstel voor een dergelijk leernetwerk in te dienen.
Het doel van het Expertisepunt Burgerschap is een adequate ondersteuning te bieden bij het geven van invulling aan burgerschapsonderwijs. Onze ondersteuning is gericht op het duurzaam versterken van het burgerschapsonderwijs. Binnen leernetwerken kunnen scholen samen kennis en ervaring opbouwen en uitwisselen.
Een aanvraag kan worden ingediend door een onderwijsinstelling en door bedrijven en organisaties met expertise op het gebied van burgerschapsonderwijs. Een aanvrager kan maximaal twee aanvragen indienen. Een samenwerking tussen twee of meer partners kan een pre zijn, in de aanvraag moet wel duidelijk zijn wie de hoofdaanvrager is.
Het totaal beschikbare budget voor de leernetwerken is 60.000 euro in 2024. Het aan te vragen budget per leernetwerk bedraagt maximaal 12.000 euro, inclusief BTW. De financiering wordt verstrekt in de vorm van een lumpsum vergoeding voor de termijn van maximaal 12 maanden. Financiering kan worden aangevraagd ter dekking van materiële of personele kosten voor het leernetwerk. Uit het budget dienen alle kosten te worden vergoed: experts, faciliteiten etc. Het uurtarief dat wordt vergoed is maximaal € 125,-; incl. BTW en reis- en verblijfkosten.
Ten minste de helft van de geplande bijeenkomsten van een leernetwerk moeten plaatsvinden in 2024. De laatste bijeenkomst van het leernetwerk moet uiterlijk april 2025 plaatsvinden. De aanbieder kan zelf in zijn aanvraag aangeven wanneer de werving voor het leernetwerk plaatsvindt en wanneer het leernetwerk van start kan gaan.
Het Expertisepunt Burgerschap hanteert de volgende criteria bij het beoordelen van de aanvragen:
Als er meer aanvragen aan de bovenstaande criteria voldoen dan binnen het beschikbare budget gehonoreerd kunnen worden, dan zal een nadere selectie worden gemaakt op basis van:
Als op basis daarvan geen keuze kan worden gemaakt, zal worden bekeken of een of meer leernetwerken uit deze ronde in 2025 kunnen worden uitgevoerd. In het uiterste geval zal – als er geen onderscheid kan worden gemaakt op grond van bovenstaande criteria en als starten in 2025 niet wenselijk of mogelijk is – worden geloot binnen de leernetwerken die per sector worden aangeboden.
De aanvraag moet voor 15 maart worden ingediend via secretariaat@expertisepuntburgerschap.nl. Gebruik voor de aanvraag het aanvraagformulier bekostiging leernetwerken (Word-document). Vragen over de aanvraag kunnen tot 15 maart worden gesteld via dit mailadres en zullen per mail of telefonisch worden beantwoord. De beoordeling van de aanvragen door het Expertisepunt Burgerschap vindt plaats voor 9 april.
Aanvragers horen uiterlijk 10 april of hun aanvraag is goedgekeurd. Als de aanvraag niet wordt goedgekeurd zal dit met redenen omkleed kenbaar worden gemaakt aan de aanvrager. De beslissing is definitief, hierover zal geen nadere communicatie plaatsvinden. Met de indieners van goedgekeurde aanvragen voor 2024 zal vervolgens voor 1 mei 2024 een overeenkomst worden gesloten om de afspraken te formaliseren.