De Week van de Rechtsstaat wedstrijd

21 februari 2023

In het kader van de Week van de Rechtsstaat organiseert de Academie voor Wetgeving en Overheidsjuristen een wedstrijd voor alle mbo-studenten en middelbare scholieren. Deze wedstrijd gaat over de vraag of het opstellen van een wet een goede manier is om gezond gedrag van jongeren te stimuleren.

In Nederland is elke minister bevoegd om op zijn eigen terrein wetgeving op te stellen. Wetgeving is een manier om gedrag van burgers te beïnvloeden. De vraag is echter in welke situaties dit de juiste manier is. In deze wedstrijd mogen leerlingen zelf de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) adviseren. Het advies gaat over de vraag of de minister van VWS een wetsvoorstel moet opstellen om gezond gedrag van jongeren te stimuleren of dat hij beter andere maatregelen kan treffen of misschien helemaal niets moet doen omdat hij met een wet de rechten van jongeren te veel beperkt.

Gezondheid Nederlandse jeugd

De minister van VWS wil graag dat de jeugd in Nederland zo gezond mogelijk leeft. Hij schrikt dan ook als hij in een rapport van het Nederlands Jeugd Instituut leest dat in 2021 15,5 % van alle vier- tot twaalfjarigen en 15,9 % van alle twaalf- tot zestienjarigen overgewicht had. Daar wil hij verandering in brengen. Een hoog vetpercentage van het lichaam is immers slecht voor de gezondheid. Maar hoe kan hij dat het beste aanpakken? Leerlingen bedenken welke oplossing of oplossingen volgens hen het best in de praktijk zou(den) werken.

Inzendingen dienen voor 1 april 2023 binnen te zijn op stichtingrechtenoverheid@acwet.nl Te winnen zijn onder meer een ‘Meet & Greet’ met de Voorzitter van de Tweede Kamer, een bezoek aan het Kabinet van de Koning of een plaats op de buitentribune bij Prinsjesdag. De prijzen worden door loting toegekend.

Meer informatie

Meer informatie over de wedstrijd en complete uitleg van de opdracht kan je hier vinden.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*