Terugblik conferentie ‘Focus op Burgerschap: doordacht, doelgericht en duurzaam’

15 maart 2024

Woensdag 13 maart was onze conferentie ‘Focus op Burgerschap: doordacht, doelgericht en duurzaam’ bij Gooiland Events in Hilversum. Op deze dag konden onderwijsprofessionals uit het primair en voortgezet onderwijs zich laten inspireren door drie workshoprondes, een plenair programma en een uitgebreide informatiemarkt.

De dag begon om 9:00 uur, waarna deelnemers langzaam binnenstroomden en zich aanmeldden voor de workshops en lezingen. Na een kijkje te hebben genomen op de informatiemarkt, konden ze om 10:00 uur beginnen aan de eerste ronde aan workshops. Het aanbod bestond onder andere uit workshops van de Universiteit van Amsterdam, Stichting Vredeseducatie, de CED-groep en was er een inspirerende lezing van Amin Asad.

focus op burgerschap 2024 podium

Na de eerste workshopronde begon het plenaire gedeelte en verzamelden de deelnemers zich in de prachtige theaterzaal. Hier trapte dagvoorzitter Gerard de Vries de presentatie af met Amina Saydali, directeur van Stichting School & Veiligheid. Vervolgens gaven Remmert Daas en Anne Bert Dijkstra van het ICCS-onderzoeksteam een interessante kijk op de resultaten van hun onderzoek. Anne Bert Dijkstra sloot vervolgens ook aan bij het panelgesprek om samen met Luuk Kampman (SLO), Marjolein Wiegman (Delta Scholengroep – po) en Sharon Horas-Boughanem (Zuiderlicht College – vo) te bespreken hoe je de resultaten en de nieuwe conceptkerndoelen naar de praktijk kunt vertalen. Ten slotte gaven Luuk Kampman en Maaike Oberink vanuit SLO een toelichting op de nieuwe conceptkerndoelen Burgerschap.

Tijdens een heerlijke lunch konden de deelnemers nog een kijkje nemen op onze informatiemarkt, waar allerlei organisaties uit het burgerschapsveld te vinden waren. De rest van de middag bestond uit nog twee workshoprondes met onder andere Nuffic, Critical Mass en schoolvoorbeelden uit het po en vo. Ook waren er nog lezingen van Pieter van Rees over de bedenkingen bij de wil tot meten en de Inspectie van Onderwijs over de wettelijke eisen van burgerschapsonderwijs. Om 16:15 uur was de laatste ronde afgelopen en konden we de succesvolle dag afsluiten!

Benieuwd welke organisaties er op onze informatiemarkt stonden? Bekijk ze hier: Focus op Burgerschap 2024 – marktaanbieders

Wil je op de hoogte blijven wanneer de aanmelding voor Focus op Burgerschap 2025 begint? Laat hier je e-mailadres achter!

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*