Onderzoeken en publicaties

Hier vind je onderzoeken op het gebied van burgerschapsonderwijs. De onderzoeken geven informatie, inspiratie en tips die je in kan zetten in jouw onderwijs.

Afbeelding over

 • Sturing op basisvaardigheden

  De Inspectie van het Onderwijs heeft onderzoek gedaan naar hoe besturen, scholen en opleidingen de beheersing van de basisvaardigheden bevorderen bij hun leerlingen/studenten. Het onderzoek richt zich op het in kaart brengen van de ambities en doelen van deze partijen en of zij verantwoording afleggen over de behaalde resultaten van hun leerlingen/studenten. Daarnaast leverde het onderzoek een aantal praktische aanbevelingen op.
  Lees meer

 • Peil.Burgerschap: Einde speciaal (basis)onderwijs 2020 – 2021

  Peil.Burgerschap is een onderzoeksproject gericht op het in kaart brengen van de opbrengsten van het burgerschapsonderwijs. Het onderzoekt de wijze waarop burgerschap onderwezen en geleerd wordt. Ook zoekt de peiling naar verbanden tussen de kenmerken van leerlingen, leerkrachten en scholen en de gekozen aanpak van het burgerschapsonderwijs.
  Lees meer

 • Staat van het onderwijs 2023

  De Staat van het Onderwijs is een jaarlijks rapport waarin Inspectie van het Onderwijs feiten en cijfers bijeen brengt, meerjarige ontwikkelingen en resultaten toont, en verbanden en oorzaken signaleert. In het rapport schrijft de inspectie blijvende zorgen te hebben over de basisvaardigheden (taal, rekenen en burgerschap). Wat betreft burgerschap is er volgens de toezichthouder op scholen te weinig zicht op de resultaten.
  Lees meer

https://www.expertisepuntburgerschap.nl/primair-onderwijs/professionalisering/?_professionalization_categories=onderzoek-en-publicaties

Categorie

Thema

Type

PO

Burgerschapsvorming: pedagogische en levensbeschouwelijke eigenheid op het democratisch speelveld

Verus

In deze publicatie van Verus verkent Gert Biesta drie dimensies tot de definiëring van het begrip ‘burgerschap’ (sociaal, moreel ...

Lees meer over
POAlgemeen

Kleine Grote Denkers: opzetten van een burgerschapsplan (incl. monitor)

Kleine Grote Denkers

Kleine Grote Denkers helpt directies en werkgroepen burgerschap als procespartner om tot een volledig en breed gedragen burgerschapsplan te komen.

Lees meer over
POAlgemeen

Burgerschap op website Onderwijskennis

Op Onderwijskennis.nl zijn vier themapagina’s gepubliceerd over burgerschap: 'De school als oefenplaats voor burgerschap', 'Burgerschap, democratie en onderwijs, ...

Lees meer over
POAlgemeen

QuickScan Burgerschap

De QuickScan Burgerschap is een hulpmiddel voor scholen. Het helpt een beeld te krijgen van de stand van zaken met ...

Lees meer over
POAlgemeen

QuickScan burgerschap | Toolbox

In de toolbox die bij de QuickScan burgerschap hoort, vind je tips, links, informatie en voorbeelden om je op weg ...

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*