Lesmateriaal

Om je op weg te helpen met lessen op het gebied van burgerschap hebben we een aantal verzamelplaatsen van leermiddelen voor je op een rijtje gezet.

Afbeelding over

Handreikingen en leermiddelen over het Israëlisch-Palestijns conflict

Op deze pagina vind je een overzicht met hulpmiddelen om het conflict samen met je leerlingen te behandelen.

Vakportaal burgerschap

Je vindt op deze site informatie over onderwijsdoelen voor burgerschap, de nieuwe wettelijke eisen en het toezicht daarop, tips hoe je als school je visie kunt bepalen en hoe je je onderwijsaanbod daarop af kunt stemmen. De site biedt zowel methoden als ander lesmateriaal, handreikingen, mogelijkheden voor trainingen en verwijzingen naar  organisaties en expertisecentra. Het aanbod is onderverdeeld in een aantal relevante burgerschapsthema’s: burgerschap (specifiek)burgerschap (geïntegreerd)wereldburgerschap, school in de samenleving, sociale veiligheid en conflicthantering, democratische rechtsstaat, kinder- en mensenrechten, leerlingenparticipatie en -inspraak, identiteit en diversiteit, debatteren en filosoferen, digitaal burgerschap.

Burgerschapsmarkt

Op de website burgerschapsmarkt.nl van de Respect Foundation vind je lesmaterialen ingedeeld per thema. De thema’s zijn te filteren op leerjaar, locatie, duur en niveau.

Lesson Up

LessonUp is te gebruiken voor ieder type onderwijs en ieder niveau. In de lesbibliotheek staan digitale en interactieve lessen voor je klaar die je direct kunt gebruiken. De lessen over burgerschap vind je hier. Via het filtersysteem kan je sorteren op de groep waaraan je de les geeft.

Lespakketten basisonderwijs

Op basisonderwijs.online vind je gratis (actueel) lesmateriaal. De leermiddelen zijn methode onafhankelijk en aanvullend te gebruiken met handleidingen. Wanneer je op de site bent kan je het lesmateriaal filteren op vakgebied en groep.

Wikiwijs

Wikiwijs is een openbare plek waar je lesmateriaal kunt zoeken, maken en delen. Materiaal over burgerschap, te gebruiken in het basisonderwijs, vind je door in het filtersysteem voor primair onderwijs te klikken en een keuze te maken voor de groep waaraan je les geeft.

ProDemos

ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, het waterschap, de provincie, het land en Europa. Voor scholen bieden zij educatieve programma’s maar ook lesmateriaal over actuele onderwerpen op het gebied van democratie en rechtsstaat.

Leraar24

Leraar24 biedt praktische en deskundige informatie die je direct toe kunt passen. Op de site vind je meer informatie over burgerschapsonderwijs en hoe je dit vorm kan geven binnen de school.

Omschrijvende afbeelding

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*